EVROPSKI POKAL

Po 14 letih bi lahko ugnali velikana

Košarkarji Cedevite Olimpije drevi na zahtevnem gostovanju v Bologni. Virtus je še močnejši kot decembra, a napredujejo tudi Ljubljančani.
Fotografija: Jako Blažiča čaka nov spopad z Milošem Teodosićem. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Jako Blažiča čaka nov spopad z Milošem Teodosićem. FOTO: Cedevita Olimpija

Z bolonjskim Virtusom, v letih 1998 in 2001 zmagovalcem evrolige pod imenom Kinder, so Olimpijini košarkarji v preteklosti bili nekaj legendarnih bitk, in tudi v letošnjem evropskem pokalu so v uvodnih 14 krogih zbrali le eno zmago manj. Za navidezno izenačenostjo pa se skrivajo manj prijetni podatki. Ljubljančani so zadnjič ugnali velikega tekmeca v evroligi 2007/08, ko je nastopal kot VidiVici, v naslednjih soočenjih pa so vedno ostali praznih rok. V šestem spopadu v zadnjih treh sezonah bodo zato storili vse, da bi prekinili črni niz. Na današnji tekmi v Bologni (20.30) bo Cedevita Olimpija igrala s popotnico spominov na 24. januar 2008, ko je v Tivoliju ugnala VidiVici s 75:60 z 20 točkami Marka Miliča, 15 Jasmina Hukića, 13 Mauricea Baileyja in 10 Gorana Dragića, a tudi dveh porazov v Fibini ligi prvakov 2018/19 in treh v zadnjih dveh sezonah evropskega pokala. Decembra lani so Bolonjčani osvojili Stožice s 104:101 (Belinelli 21, Teodosić 19, Jaiteh 17, Weems 15, Ferrell 24, Murić in Omić po 18, Blažič 15) kljub 16 trojkam domačega moštva. Sami so jih namreč zadeli 17.

Brez Belinellija in Scariola

Od tedaj so se Ljubljančani dodatno okrepili z Zoranom Dragićem in doživeli miselni zasuk. Zdaj niso več usodno odvisni od ostrostrelskega navdiha, vse več pozornosti namenjajo obrambi, kar jih je pripeljalo do štirih zaporednih evropskih zmag in še štirih v ligi ABA. Opazne spremembe je prestal tudi Virtus. Prejšnji teden je ostal brez svojega zvezdnika Marca Belinellija, ki bo zaradi poškodbe stegenske mišice počival vsaj še pet tednov, a je vrzel dobro zapolnil. Po kolapsu moskovskega CSKA zaradi izključitve iz evropskih tekmovanj je privabil dve zelo kakovostni okrepitvi, italijanskega reprezentančnega branilca Daniela Hacketta in gruzinskega krilnega centra Tornikeja Šengelio, ki se je v sezoni 2017/18, še kot član španske Baskonie, uvrstil v najboljšo peterko evrolige. Drevi Bolonjčanov ne bo vodil sloviti trener Sergio Scariolo zaradi pozitivnega testa na covid-19, vseeno pa bodo lovili deveto evropsko zmago. Srbski čarovnik Miloš Teodosić, krilo Kyle Weems, center Mam Jaiteh, krilni center Kevin Hervey, branilec Isaia Cordinier in soigralci so bili pač že pred prihodom svežih okrepitev med glavnimi favoriti tekmovanja; lani jim je spodletelo v polfinalu z Unicsom iz Kazana.

Tudi Olimpijin kapetan Jaka Blažič ima visoko mnenje o Virtusu: »Na vsakem igralnem položaju ima po dva košarkarja, ki spadata med najboljše v Evropi. Virtus lahko premagamo le, če se bodo njegovi aduti počutili nelagodno, to pa lahko dosežemo s fizično igro v obrambi. V napadu moramo igrati osredotočeno in potrpežljivo, če želimo priti do želenega izida.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije