ZA AMERIČANKO AMERIČANKA

Noro, nov rekord med ženskami: Mikaela dosegla 83 zmag

Zdaj bo lovila rekord legendarnega Ingemarja Stenmarka.
Fotografija: Doslej je imela rekord v zmagah Lindsey Vonn. FOTO: Lisa Leutner/Reuters
Odpri galerijo
Doslej je imela rekord v zmagah Lindsey Vonn. FOTO: Lisa Leutner/Reuters

Mikaela Shiffrin je postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju osvojila 83 zmag. Američanka se je novega podviga veselila na veleslalomu na Kronplatzu (Plan de Corones) v italijanskih Dolomitih. Sedemindvajsetletnica je zmagala na svoji še deveti tekmi to sezono, četrti veleslalomski.

Shiffrinova je na Kronplatzu zmagala še drugič po letu 2019, potem ko je vodila po prvi vožnji, najhitrejša pa je bila tudi v finalu.

Na vrhu se je ohranila razvrstitev s prve proge, ki jo je postavil trener Američanke Mike Day. Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami (+0,45), tretja je bila domačinka Federica Brignone (+1,43).

Edini smučar z več zmagami v svetovnem pokalu v absolutni žensko-moški konkurenci je Šved Ingemar Stenmark, ki je med letoma 1974 in 1989 zbral 86 zmag. To je dosegel v 13 sezonah svetovnega pokala.

Shiffrinova bo 13. marca dopolnila 28 let. Lindsey Vonn je bila ob svoji zadnji zmagi stara 33 let, Stenmark pa jih je imel 32.

Ameriška šampionka je ob tem vpisala 131. stopničke v svetovnem pokalu, kar je največ med še aktivnimi smučarkami in smučarji. Norvežan Henrik Kristoffersen jih ima denimo 79. Pred njo pa so le legende Stenmark (155), Avstrijec Marcel Hirscher (138) in Vonnova (137).

Shiffrinova je prišla do svoje 18. veleslalomske zmage v svetovnem pokalu ter 35. stopničk v tej disciplini. Od Američanov ima več zmag in stopničk v veleslalomu le gospod veleslalom Ted Ligety, in sicer 24 oziroma 41.

Tina Maze 15. najuspešnejša vseh časov

Najuspešnejša Slovenka Tina Maze je s 26 zmagami na 28. mestu večne lestvice, z 81 uvrstitvami na zmagovalni oder pa je 15. najuspešnejša v svetovnem pokalu med smučarkami in smučarji. Od še aktivnih slovenskih smučarjev je z 20 stopničkami najuspešnejša Ilka Štuhec, ki je v soboto v Cortini d'Ampezzo z zmagoslavjem na smuku vpisala jubilejno deseto zmago v svetovnem pokalu.

Mikaela Shiffrin ob prelomni zmagi FOTO: Lisa Leutner/Reuters
Mikaela Shiffrin ob prelomni zmagi FOTO: Lisa Leutner/Reuters
Shiffrinova je 8. januarja v Kranjski Gori z dvema brezhibnima vožnjama zmagala na še tretjem veleslalomu za pokal zlate lisice ter z 82 osvojenimi zmagami izenačila ženski rekord svetovnega pokala, ki ga je imela v lasti njena nekdanja sotekmovalka in rojakinja Lindsey Vonn.

Nov ženski rekord je nato lovila že čez dva dneva na nočnem slalomu v Flachauu, kjer pa ji je rekordno znamko preprečila Slovakinja Petra Vlhova, ki je slavila pred Američanko. Na Kronplatzu priložnosti za mejnik ni izpustila iz rok.

V finalu le ena Slovenka

Od treh Slovenk na startu današnje tekme se je v finale uvrstila le trenutno najboljša slovenska smučarka v tehničnih disciplinah Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji na 17. mestu.

Novogoričanka je v finalu za tri mesta izboljšala svojo uvrstitev, prvega od dveh veleslalomov na tem prizorišču v italijanskih Dolomitih je sklenila na 14. mestu (+2,93).

»Še ena dobra uvrstitev, dober dan. Najbolj sem zadovoljna s prvo polovico prvega teka. V drugi vožnji sem tehnično peljala zelo pravilno, a bi se na nekaterih delih dalo bolj spuščati. Biti bolj agresiven z linijo. To so tudi napotki za jutri, ko bo načrt, da imam visok ritem od starta do cilja. Upam, da mi uspe brez napake,« je povedala Bucikova.

Tina Robnik in Neja Dvornik sta na 34. in 38. mestu ostali pred vrati finala.

Na Kronplatzu bo v sredo na sporedu še en veleslalom, pred odhodom na svetovno prvenstvo v Meribelu v Franciji, od 6. do 19. februarja, pa smučarke čakata še dva slaloma konec tedna na prizorišču Špindleruv Mlyn na Češkem.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas