KOŠARKA

Ni hotel biti trinajsto prase

Košarkar Luka Rupnik blesti v Španiji, kamor je odšel po razočaranju doma. Na Iberskem polotoku je pridobil zaupanje selektorja Radovana Trifunovića.
Fotografija: Luka Rupnik verjame, da se lahko Slovenija še uvrsti na SP 2019. Foto: Fiba.com
Odpri galerijo
Luka Rupnik verjame, da se lahko Slovenija še uvrsti na SP 2019. Foto: Fiba.com

LJUBLJANA – Da te na tujem bolj cenijo kot doma, na svoji koži čuti tudi 25-letni košarkar Luka Rupnik. V Sloveniji je nosil drese Idrije, Slovana in Petrol Olimpije, a mu tista zadnja sezona v Stožicah ni ostala v najboljšem spominu. »Bil sem tudi 13. igralec Olimpije,« pove Luka v stilu stare kmečke modrosti o 13. prasetu. Toda skromni, a nič manj odločni Luka se je znašel, po sezoni 2015/16 je šel po svoje v Španijo. Po priložnost, da obrne nov list v svoji karieri. Izteklo se je milo rečeno sanjsko. Po petih krogih 2. španske lige, Rupa je igral za Lleido, se je zanj ogrel prvoligaš Fuenlabrada. Na dan mrtvih leta 2016 je Rupnik prestopil v madridsko ekipo, za katero igra še danes. »Srečen sem, imam dober status, zanj se borim na treningu in tekmah. V Španiji je tudi tako, da so bolj pozorni na to, kar znaš, to se ceni ter spoštuje. V Sloveniji pa nam to ne uspeva. To je na svoji koži okusil tudi moj prijatelj Gregor Hrovat. Zadnji dve sezoni je sam vlekel naprej Olimpijo, a so mu ves čas očitali in naprej metali dve, tri slabše tekme od 80, kolikor jih je imel v vsej sezoni,« Rupnik oriše razliko med dojemanjem košarke v Sloveniji in Španiji.

Jezni po zadnjih porazih

Z dobrimi igrami v Španiji je pritegnil tudi pozornost selektorja Radovana Trifunovića, ki mu je na zadnjih dveh tekmah kvalifikacij za SP 2019 proti Španiji in Črni gori namenil različni vlogi. Proti Špancem je bil s tremi minutami bolj statist, proti Črni gori pa je šel v ogenj, ker nikomur od organizatorjev ni šlo, tekmo je končal s 15 točkami in tremi podajami. Selektor Trifunović se s tem našim opažanjem ni strinjal. Ima pravico, da misli drugače, ni pa nujno, da ima vedno prav. »V športu je tako, da štejejo le zmage. Ob porazih tudi individualni presežki padejo v pozabo,« skromno razmišlja Luka, ki je bil jezen po četrtem zaporednem porazu reprezentance. »Prav je, da smo besni. Pričakovali smo več. Nihče nam ne more in ne sme oporekati, da nismo dali vsega od sebe. A Španci so nas na prvi tekmi nadskakali. Črnogorce smo dvakrat ujeli, pa so nam vsakič ušli. Ne pozabimo, da imamo usodo še vedno v svojih rokah. Odločamo sami,« tudi po črni seriji Rupnik ostaja optimist. Priznava, da forma ni bila optimalna. Tudi sam je prvič igral članske reprezentančne tekme v tem junijsko-julijskem terminu. Nad svojo vlogo v reprezentanci se ne pritožuje. »Selektor ima svoje ideje, za tem stoji. Imava fenomenalen odnos, izjemen trener in človek je. Kakršno koli vlogo se mi dodeli, jo bom izpolnil po najboljših močeh,« je pojasnil Luka, ki je v Madridu skoval pravo pristno prijateljstvo z ​Janom Oblakom in Luko Dončićem, s katerima se je pogosto družil. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije