LIGA PRVAKOV

Najprej nad rojake, nato nad Slovence

Vrača se nogometna liga prvakov, na delu tudi Real in Bayern. V drevišnjih tekmah pod lupo danski orjak Rasmus Højlund.
Fotografija: Danski adut Manchester Uniteda Rasmus Højlund se je takole pripravljal na København, naslednji mesec se bo na Slovence. FOTO: Carl Recine/Reuters
Odpri galerijo
Danski adut Manchester Uniteda Rasmus Højlund se je takole pripravljal na København, naslednji mesec se bo na Slovence. FOTO: Carl Recine/Reuters

V nogometni ligi prvakov bo odslej vse bolj izenačeno in napeto, več favoritov za končno zmago bo v zadnjem tednu oktobra trepetalo za svojo usodo. Tudi današnji večer prinaša nekaj izjemno zanimivih dvobojev. Drugače niti ne more biti, svojo moč bo poskušalo uveljaviti kar šest (nekdanjih) evropskih prvakov, ki imajo v svojih vitrinah skupaj kar 29 lovorik.

Poseben pritisk si je naložil Manchester United, ki je lani angažiral nizozemskega trenerja Erika Ten Haga. Slednji želi tudi na Old Traffordu uveljaviti načelo »enakosti pred zakonom« za vse, toda to je lažje izpeljati v Ajaxu in podobnih klubih kot pa v globalnih »franšizah«, ki ob tekmovalnih uspehih iščejo tudi zvezdnike svetovnega formata. Ti seveda zahtevajo drugačno obravnavo.

Trikrat se je preselil v letu dni

Med fanti, ki še ne izstopajo in šele iščejo svoj prostor pod evropskim nogometnim soncem, je tudi udarna Ten Hagova »špica« Rasmus Højlund. Kariera 20-letnega Danca se vzpenja po krivulji eksponentne funkcije. V pičlem letu dni (!) se je iz Københavna preselil v graški Sturm, iz Sturma v Atalanto, letošnje poletje pa iz Bergama v Manchester United. Odškodnine? Najprej 1,8 milijona evrov, nato 17 in letos 80 milijonov €!

Højlundova zgodba je zanimiva tudi za slovenske navijače. V letošnjem koledarskem letu se je prebil v udarno enajsterico izbrane vrste Danske, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji je postal tako rekoč nepogrešljiv član projekta, ki ga tri leta vodi selektor Kasper Hjulmand. Højlund bo 17. novembra v Københavnu glavno dansko orožje v napadu na Slovenijo.

Drevišnja tekma na Old Traffordu je torej obvezno gradivo za slovenske navijače in selektorja Matjaža Keka, navsezadnje je prav Højlund v junijski tekmi v Stožicah zabil edini gol za Dansko. Če bo Ten Hag poslal v ogenj tudi Christiana Eriksena, bo tekma še zanimivejša, tekmec »rdečih vragov« pa bo tako ali tako danski prvak København, četudi ta v zadnjem obdobju ne prispeva več toliko reprezentantov kot v prejšnjih letih.

Højlund in Šeško

Højlunda lahko primerjamo tudi s slovenskim čudežnim dečkom Benjaminom Šeškom, ki ga evropski izziv v majici Leipziga čaka jutri, ko bodo Nemci gostili Crveno zvezdo. Oba sta rojena leta 2003, danski up je tri mesece starejši od slovenskega (4. 2. proti 31. 5.), ob tem mu gre vsaj v ciklusu bojev za euro 2024 še bolje kot Šešku. S 7 goli kotira na vrhu lestvice strelcev v skupini H, Šeško in kazahstanski adut Bahtijar Zajnutdinov – 20. novembra prav tako tekmec Slovenije – sta zbrala vsak po štiri. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije