KOLESARSTVO

Najboljša na svetu sta Slovenca!

Tadeju Pogačarju zmaga v 9. etapi Toura. Primožu Rogliču 2. mesto in rumena majica.
Fotografija: Tadej Pogačar je v velikem slogu slavil svojo prvo zmago na Touru. FOTO: Marco Bertorello/Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je v velikem slogu slavil svojo prvo zmago na Touru. FOTO: Marco Bertorello/Reuters

Pireneji bi lahko bili včeraj Kamniško-Savinjske Alpe, po katerih sta letos redno trenirala Tadej Pogačar in Primož Roglič. Razplet dirke ne bi bil dosti drugačen, sodba pa bi bila enaka, najboljša kolesarja na svetu sta ta čas Slovenca. Pogačar je slavil etapno zmago, Roglič, ki je bil drugi, je oblekel rumeno majico!

Rogla in Pogi sta nov mejnik postavila že v 4. etapi, ko sta ob Rogličevem 1. mestu slavila prvo slovensko dvojno etapno zmago na Touru. Tokrat sta to ponovila v obratnem vrstnem redu, zgodovinski trenutek pa sta ozaljšala z najbolj plemenito rumeno barvo v kolesarstvu. Slovenci so že nosili rožnato majico na Giru, rdečo in zlato na Vuelti, »maillot jaune« pa se jim je izmikal vse do 9. etape koronskega Toura 2020.

Roglič jo je imel na dosegu roke že dan prej, tudi v 8. etapi se je že otresel Britanca Adama Yatesa, ki jo je nosil štiri dni. Z napadom ni vztrajal do konca ter v kolesarskih krogih sprožil številna vprašanja. Ali ni imel moči, da bi slekel kapetana ekipe Mitchelton Scott, ali si tega še ni želel? Njegova zadržanost se je izkazala za odlično taktično potezo. Yates je pri branjenju majice v 8. etapi porabil ogromno moči, davek za to pa je plačal dan pozneje.

Na zadnjem vzponu 9. etape je Jumbo Visma spet storila tisto, kar najbolje počne že od začetka pokoronske sezone. Na odločilnih klancih navije tako oster tempo, da domala vsi v karavani hlastajo za zrakom. Ne pa njen kapetan Roglič, eden od peščice kolesarjev, ki lahko nato še pospeši.

Poleg njega to redno ta čas uspeva le še Pogačarju, adutu ekipe UAE in velikemu junaku dvojčka Pirenejskih etap. V 8. se je odločil za samostojni napad v skupini favoritov, s katerim je nadomestil polovico zaostanka, ki si ga je prikolesaril v vetrovni 7. etapi. Dan pozneje je bil spet prvi, ki je izzval druge favorite za vrh v skupnem seštevku, in za nameček slavil še svojo prvo etapno zmago na Touru, četrto slovensko doslej. Vse tri pred njim je slavil Roglič.

Skoraj izločila drug drugega

»Noro, po tako težkem dnevu še zmagati je neverjetno. Hvala moštvenim kolegom, naredili so izjemno delo, izjemno sem srečen, da mi je uspelo. Hotel sem sicer pridobiti čim več časa v skupnem seštevku, ker nas je nekaj ostalo skupaj v ospredju, sem lahko nekaj sekund pridobil le z etapno zmago, osredotočil sem se na sprint. Ne vem niti, kaj se je dogajalo, vsi smo šli na vso moč,« je bil vzhičen Pogačar, ki je v ciljnem sprintu ugnal Rogliča, Marca Hirschija (Sunweb), Egana Bernala (Ineos) in Mikela Lando (Bahrain McLaren).
Tadej Pogačar je v velikem slogu slavil svojo prvo zmago na Touru. FOTO: Marco Bertorello/Reuters
Tadej Pogačar je v velikem slogu slavil svojo prvo zmago na Touru. FOTO: Marco Bertorello/Reuters

S tem je sfižil Hirschijeve načrte, ki je bil ves dan v pobegu, a sta ga na ciljni črti prehitela dva Slovenca. Tega je bil še najbolj kriv Roglič, ki je v skupini zasledovalcev najbolj vztrajno narekoval tempo, bolj kot etapna zmaga ga je zanimalo to, da bi se čim bolj oddaljil od Yatesa in tudi od Guillauma Martina (Cofidis), ki je bil v prvi zasledovalni skupni.

»Primož je zelo dober, mislim, da bo na tej dirki še zmagoval, upam, da bova skupaj dosegla kaj velikega,« je 21-letni Pogačar, ki je v petek za rumeno majico na 16. mestu zaostajal še 1:28, zdaj pa je na 7. mestu 44 sekund za Rogličem, povedal o slovenski prevladi na Touru.

»Iskrene čestitke, bil je izjemno močan. Sicer pa je bila to zelo dobra etapa za nas. Vsak kolesar sanja o rumeni majici, te sanje so se mi uresničile. Upam, da jo bom nosil tudi v Parizu,« pa je za TV Slovenija dejal Roglič, ki je pokomentiral tudi trenutek, ko bi se slovenske kolesarske sanje lahko spremenile v moro.

Roglič in Pogačar sta na vrhu zadnjega vzpona na prelaz Marie Blanque sprintala za bonifikacijske sekunde (Hirschi je pobral 8 sekund za 1. mesto, Roglič 5 za 2. in Pogačar 2 za 3. mesto). Pogačar je s prvim kolesom zadel zadnje Rogličevo kolo, lahko bi padla oba, a sta ostala na kolesih. »Lahko bi izločila drug drugega, takšno je kolesarstvo. Takoj sem se opravičil Tadeju, na srečo se je vse dobro razpletlo,« je še dejal Roglič.

Slovenca sta odbitne sekunde pobrala tudi v cilju, Pogačar 10 sekund za zmago, Roglič 6 za 2. mesto. Roglič ima zdaj v rumeni majici 21 sekund prednosti pred Bernalom in 28 pred Martinom. Pogačar za uvrstitvijo na oder za zmagovalce na 7. mestu zaostaja le 16 sekund.

Pred današnjim prvim dnevom počitka na Touru je mogoče razmišljati tudi o končni dvojni slovenski zmagi. Zdi se, da bi popolno slovensko veselico lahko pokvaril predvsem Bernal, lanski zmagovalec Toura, ki ne deluje posebno prepričljivo, a izjemno trdoživo. Iz vseh težav se je doslej izvlekel tako, da je proti slovenskima asoma izgubljal le peščico sekund. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije