KOŠARKA

Mladim minute, ne klop

V slovenski reprezentanci do 20 let je več nadarjenih košarkarjev. Selektor Dalibor Damjanovič opozarja, da si zaslužijo minute.
Fotografija: Mladi si zaslužijo priložnost, ti pa jo morajo znati izkoristiti. FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Mladi si zaslužijo priložnost, ti pa jo morajo znati izkoristiti. FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – Po klavrnih predstavah članov in članov B so dobre novice za moško košarko prišle iz Sofije, kjer je slovenska reprezentanca do 20 let sploh prvič nastopila v evropski 2. ligi (diviziji B) in se na srečo ekspresno vrnila med elito. Izbranci selektorja Daliborja Damjanoviča so osvojili drugo mesto. V finalu je bila Poljska prevelik zalogaj, a poraz ni bil usoden. »Začeli smo super, nato pa popustili. Ker fantje niso zade(va)li, so nehali igrati obrambo, ki je bila naš zaščitni znak. Med turnirjem smo se izpraznili tako psihično kot tudi telesno. Čestitke fantom in štabu, zame so veliki zmagovalci. Slovenija gre naprej! Ves naš trud pa bo padel v vodo, če fantje med sezono ne bodo igrali,« je Damjanovič izrazil zaskrbljenost za prihodnost izbrancev, ki potrebujejo minute v članski košarki.

Prvo ime zasedbe je bil 18-letni in 211 cm visoki Ljubljančan Jurij Macura. Fant prihaja iz košarkarske družine, zadnja leta pa je član španske Tau Ceramice. Na tekmo je beležil po 11,8 točke in devet skokov. V polfinalu je povzročal precej težav poraženim Rusom – zbral je 19 točk in 19 skokov. Vse skupaj je bilo dovolj, da so ga izbrali v najboljšo peterko turnirja, kar je prava spodbuda za mladega in nadarjenega Macuro, ki bo kariero nadaljeval v Španiji, kjer ima še štiri leta veljavne pogodbe. Kako bo z drugimi? V novomeški Krki je Miha Škedelj že lani dobil zavidljivo minutažo, letos takisto računajo nanj, večjo vlogo bodo namenili tudi Jakovu Stipaničevu, ki so si ga že lani ogledovali Španci in ga novačili za prestop v Bilbao. Pri Helios Suns si bodo prizadevali, da bodo Aljaž Bratec, Urban Oman in Matic Vesel igrali. Prva dva sta bila že lani v članski ekipi, Vesel pa se vrača v klub po neposrečeni izkušnji v ZDA. V svoji prvi sezoni na univerzi Illinois se ni naigral, saj je takoj dobil t. i. rdečo majico. S tem so mu dali Američani vedeti, da bo vso sezono treniral, igral pa malo. To se je uresničilo, Domžalčani pa ga bodo poskušali vrniti v tekmovalni ritem. Na pravo minutažo lahko računa tudi ​Žiga Jurček, ki je lani Olimpijo zamenjal za Šentjur. Svoje minute si bodo skušali izbojevati še Jan Strmčnik in Jan Dornik (oba LTH Castings), David Zajc (Parklji Ljubljana) ter Denis Alibegović, ki bo kariero nadaljeval v Italiji, Gaber Ožegović pa v ZDA.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije