Mladi Armenec presenetil favorite

Spletnega turnirja se je udeležilo kar 888 šahistov z mednarodnimi naslovi.
Fotografija: Mladi armenski šahist Hajk Martirosjan v devetih krogih ni imel slabega trenutka. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Mladi armenski šahist Hajk Martirosjan v devetih krogih ni imel slabega trenutka. FOTO: Twitter

Platforme za spletno igranje šaha, spremljanje šahovskih dogodkov v živo in številne druge s to igro povezane aktivnosti v času socialne izolacije v večini držav doživljajo razcvet izjemnih razsežnosti. Globalna šahovska skupnost je ena od največjih v svetu športa. Tekmovanja na različnih ravneh so se pred izbruhom pandemije odvijala tako rekoč brez premora, vsa ta dejavnost pa se je zdaj preselila na svetovni splet, na katerem ponudniki s precejšnjimi težavami sledijo povpraševanju. Večina se je novim razmeram prilagodila precej hitro, saj se zavedajo edinstvenih poslovnih priložnosti.

Posebno to velja za največje spletne šahovske platforme, med katerimi prednjači Chess.com. S skoraj 36 milijoni registriranih uporabnikov z vsega sveta v zadnjem mesecu beleži zelo povečan obseg aktivnosti, ob tem pa prirastek več 10.000 novih članov na dan. Njihova ponudba vsebuje vrsto interaktivnih vsebin in seveda možnost igranja šaha v živo. Najodmevnejši so nagradni turnirji za uporabnike z mednarodnimi naslovi, ki privabijo tudi številne igralce iz svetovnega vrha. V preteklosti so potekali enkrat na mesec, zaradi izjemnega zanimanja pa bodo odslej ob povečanem nagradnem skladu potekali vsak teden.

Oddal le en remi

Diagram
Diagram
Turnir je prejšnji torek podrl vse rekorde množične udeležbe na strani. Udeležilo se ga je kar 888 igralcev z mednarodnimi naslovi, med njimi 182 velemojstrov in velemojstric. Med najbolj zvenečimi imeni so izstopali štirje udeleženci pred kratkim prekinjenega kandidatskega turnirja za izzivalca svetovnega prvaka – Fabiano Caruana, Maxime Vachier Lagrave, Jan Nepomnjahčij in Aniš Giri ter svetovni podprvak v hitropoteznem šahu in specialist za hitre oblike šaha Hikaru Nakamura. A prestižne zmage ni dosegel nihče od omenjenih niti kateri od preostalih iz elite. Presenetljivo je slavil 19-letni armenski velemojster Hajk Martirosjan, ki je v devetih krogih nasprotnikom oddal le en remi. Odločilno zmago je v predzadnjem krogu dosegel proti Nakamuri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije