ŠAH

Lov na zadnji mesti za kandidatski turnir prihodnje leto v Torontu

Znanih je namreč šest od osmih udeležencev, celotna zasedba pa bo zaokrožena do konca leta. Vzpon Wesleyja Soja in potop Alireze Firouzje.
Fotografija: Wesley So dobro šahira. FOTO: Vincent West, Reuters
Odpri galerijo
Wesley So dobro šahira. FOTO: Vincent West, Reuters

V Saint Louisu se danes zaključuje tradicionalni pokal Sinquefield, ki predstavlja enega najmočnejših šahovskih turnirjev v koledarskem letu. Prireditelji vnovič nimajo sreče, saj turnirja ponovno ne bo dokončalo vseh deset igralcev.

Lansko leto je za to poskrbel nekdanji svetovni prvak Magnus Carlsen s svojim šokantnim odstopom, ki je sledil porazu proti kontroverznemu Hansu Niemannu, letos pa je Poljak Jan-Krzysztof Duda zaradi zdravstvenih težav odigral le eno partijo. Kljub omenjenim nesrečnim okoliščinam turnir s tekmovalnega vidika nosi ogromno težo, saj so v igri ne le prestižna zmaga in uvrstitev v skupnem seštevku serije Grand Chess Tour, pač pa predvsem zadnji dve prosti mesti za kandidatski turnir prihodnje leto v Torontu.

Wesley So dobro šahira. FOTO: Frans Peeters
Wesley So dobro šahira. FOTO: Frans Peeters

Znanih je namreč šest od osmih udeležencev, celotna zasedba pa bo zaokrožena do konca leta. V igri so realno ostali le še štirje igralci, ki sem jim lahko uspe uvrstiti preko ratinga ali skupnega seštevka točk z najmočnejših turnirjev v letu. Najboljše ratinško izhodišče je imel še pred dobrim mesecem dni Alireza Firouzja, ki pa je s slabimi predstavami na otoku Man in dvema porazoma brez zmage po dveh tretjinah turnirja v Saint Louisu izgubil ogromnih 26 točk. Zadnja poraza je doživel proti Levonu Aronjanu s črnimi in Fabianu Caruani z belimi figurami.

Indijec napada

V nasprotno smer pa svoj ratinški trend usmerja Wesley So, ki je z dvema tehničnima zmagama v svojem slogu, proti Richardu Rapportu in Aronjanu, prevzel vodstvo na turnirju in se hkrati povzpel na šesto mesto svetovne ratinške lestvice. V dirki za kandidatsko mesto ima tako trenutno deset točk prednosti pred Firouzjo in presenetljivim Lenierjem Dominguezom, ki je v šestem krogu zabeležil veliko zmago s črnimi figurami proti Anišu Giriju in ohranja teoretične možnosti za nastop v Torontu.

Diagram (29. 11.) FOTO: Šzs
Diagram (29. 11.) FOTO: Šzs

Za Girija je izjemno pomembno, da se v Saint Louisu uvrsti v prvo polovico, saj mu močno diha za ovratnik 18-letni indijski zvezdnik Gukeš Domaradžu. Slednji je prvi nosilec zaprtega turnirja v Londonu, ki se začne jutri in na katerem bi ob morebitni zmagi na lestvici lahko prehitel Nizozemca.

Turnir v Londonu bo verjetno zadnji letos v standardnem šahu, ki bo odločal o uvrstitvi na kandidatski turnir. Glede na minimalne razlike pa bi lahko bili priče končnemu razpletu ob samem koncu leta in sicer na svetovnem prvenstvu v pospešenem in hitropoteznem tempu od 26. do 30. decembra v starodavnem mestu Samarkand v Uzbekistanu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije