SVETOVNO PRVENSTVO

Sekulić po osvojenem 7. mestu: Glede na vse so fantje zame svetovni prvaki

Konec košarkarskega prvenstva za Slovenijo, na zadnji tekmi v Manili so premagali Italijo z 89:85.
Fotografija: FOTO: Fiba
Odpri galerijo
FOTO: Fiba

Košarkarji Slovenije so 19. svetovno prvenstvo v Aziji končali na sedmem mestu. Na zadnji tekmi v Manili so premagali Italijo z 89:85.

Slovenija je s tem izenačila najvišjo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Sedma je bila tudi v Španiji 2014. Tekmovanje na Okinavi in Filipinih je končala z izkupičkom petih zmag in treh porazov.

Danes bo ob 14.30 v dvorani Mall of Asia še tekma za peto mesto med Litvo in Latvijo, jutri pa sledita obračun za bron med Kanado in ZDA (10.30) ter finale Srbija - Nemčija ob 14.40.

Najboljši strelec Slovenije, ki je igrala brez Klemna Prepeliča in Jake Blažiča, je bil znova Luka Dončić, ki bo s povprečjem 27 točk na tekmo verjetno prvi strelec svetovnega prvenstva. Danes je zbral 29 točk ob 10 skokih, 8 podajah in 3 ukradenih žogah.

 

Glede na vse okoliščine so fantje zame svetovni prvaki

»Glede na okoliščine, ki so se zgodile pred in med prvenstvom, so fante zame svetovni prvaki,« je dejal selektor Aleksander Sekulić.

»Vsak ima pravico do svojega mnenja, le mi, ki smo dva meseca bili oddaljeni od družin in doma, pa vemo, čez kaj smo morali. Bili so lepi trenutki, žal pa tudi nekaj takih, ki so nam vzeli sanje o najvišjih mestih. Z osmim mestom se nismo osramotili, dostojno smo zastopali barve Slovenije na tekmovanju,« je slovenskim novinarjem povedal Sekulić.

Luka Dončić je prvenstvo končal s povprečjem 27 točk, 7,1 skokom ter 61, podajo. Pred zadnjima dvema tekmama v nedeljo mu še od aktivnih igralcev sledita Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander (23,6 točke) in Srb Bogdan Bogdanović (19,4 točke). Naziv prvega strelca in uvrstitev v prvo peterko SP mu praktično ne moreta uiti.

»Voditi Luko Dončića je privilegij. Zame je on najboljši igralec na svetu. Nikoli si ne bi mislil, da ima v Aziji toliko oboževalcev. Igrali smo pred polno dvorano, ki je skandirala njegovo ime. To je bilo pred nekaj leti nepredstavljivo. Majhna Slovenija ima zaradi Luke Dončića v Aziji več navijačev, kot je nas Slovencev,« je dejal Sekulić.

»Njegova prisotnost vpliva tudi na ostale igralce. Najbolj me je Luka presenetil na zadnjih dveh tekmah, ki nista odločale o ničemer. Čeprav smo bili oslabljeni, je rekel, da hoče igrati celo tekmo, če bo potrebno, samo da zmagamo. S tem dvigne moralo celi ekipi in vsak igralec zato da od sebe še kanček več, kot je sposoben.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije