SMUČANJE

Kdo bo nasledil Tino Maze?

V noči na ponedeljek olimpijski veleslalom za dekleta. Štiri slovenske smučarke bodo napadle visoka mesta.
Fotografija: Tina Robnik je močan slovenski adut na olimpijskem veleslalomu. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tina Robnik je močan slovenski adut na olimpijskem veleslalomu. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – V noči na ponedeljek se bodo v Južni Koreji delile kolajne v ženskem veleslalomu, ki bi po nekaterih napovedih, temu v prid govorijo tudi letošnji rezultati, pomenil vrhunec za slovensko žensko alpsko izbrano vrsto. Slovenke so letos kot za stavo osvajale točke v veleslalomu, na generalki, na zadnjem veleslalomu pred igrami v Koreji, pa se je Meta Hrovat zavihtela na stopničke, bila je tretja, Ana Drev peta. Poleg njiju bosta slovenski adutinji še Ana Bucik in Tina Robnik, ki se bosta pognali po progi v Zmajevi dolini. Odkritje letošnje sezone je poleg Hrovatove, o kateri smo posebej pisali v včerajšnji izdaj Slovenskih novic, zagotovo tudi Tina Robnik. Šestindvajsetletna varovanka trenerja Denisa Šteharnika se je izkazala s konstantnostjo. Na sedmih tekmah je bila sedemkrat pri točkah, dvakrat tudi med deseterico.

Ena od tekem

»Olimpijskih iger se zelo veselim. To bo poseben dogodek zame, tudi zato, ker bom debitirala. V Južno Korejo sem odpotovala samozavestno in z dobrimi občutki,« je povedala Tina, ki je pred šestimi leti doživela hudo poškodbo (zlom treh vretenc) na treningu smuka. Z železno voljo in trmo se je vrnila. Ko jo je najbolj bolelo, na olimpijske igre ni mislila. »Olimpijske igre so velik dogodek, to drži. A na to gledam kot na eno od tekem. Moja želja je, da bi bila konkurenčna na vseh tekmah v sezoni, ne le enkrat na štiri leta. Stremim k vrhu, to pa je splošno gledano pomembnejše kot olimpijske igre,« je pojasnilo dekle iz Luč. Pred odhodom v Južno Korejo si je v družbi domačih in prijateljev nabrala moči, nekaj časa pa je namenila kondicijski vadbi. »Bistveno je, da se hitro adaptiram. S časovno razliko imam nekaj dni težav, toda do tekme bom prava. Stremim k dvema optimalnima vožnjama, kjer bi rada našla ravnotežje med napadalnostjo in sproščenostjo. Ko je enega od tega preveč, ni dobro. Dejansko bi rada svojo dovršeno tehnično izvedbo približala predrznosti. Če bom preveč pazila na tehniko, bom počasna,« razmišlja Robnikova in dodaja: »Slišala sem, da je proga precej razgibana, med sabo se prepletajo strmina, ravnine, prelomnice. Podlaga naj bi bila ledena.«

Katera do zlata?

Ob pogledu na konkurenco je treba v najožji krog kandidatk za olimpijska odličja v veleslalomu uvrstiti Nemko Viktorio Rebensburg, Francozinjo Tesso Worley, Američanko Mikaelo Shiffrin, Italijanko Federico Brignone in Norvežanko Ragnhild Mowinckel. Nemka je v slogu svojega imena dobila kar tri veleslalome. V ožji krog favoritinj gre prišteti še Italijanko Manuelo Mölgg. V Koreji pa ni branilke naslove iz Sočija, novopečene mamice Tine Maze, ki je na ruskem snegu za sedem stotink sekund premagala Anno Fenninger (danes Veith), tretja je bila s 27 stotinkami zaostanka Rebensburgova. Prva vožnja olimpijskega veleslaloma 2018 za dekleta bo v noči na ponedeljek ob 2.15 po slovenskem času, druga pa ob 5.45.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije