TUJA PRVENSTVA

Katalonci kot abonirani na zmage, stara dama šampionskega zdravja?

Če je Sredozemlje zibelka civilizacije, je tudi nogometa. Drevi se začne španska nogometna liga, jutri italijanska.
Fotografija: Cristiano Ronaldo si želi, da bi se mu tudi pri Juventusu žoga lepila na nogo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo si želi, da bi se mu tudi pri Juventusu žoga lepila na nogo. FOTO: Reuters

Kaj imajo skupnega Nemčija, Italija in Španija? Če se vrnemo v prvo polovico preteklega stoletja, na Iberskem polotoku se je to zavleklo še desetletja, so to bili totalitarni režimi, del politične igre je bil tudi nogomet. Se pa ta konec tedna v Španiji in Italiji, v Nemčiji teden dni pozneje, začenja nova sezona elitnega nogometnega prvenstva. Uvodni krog la lige se bo drevi ob 20.15 utrnil v Gironi, kjer gostuje povratnik v prvo ligo Real iz Valladolida, seveda pa so vsa vprašanja usmerjena v Madrid: kako se bo po odhodih Cristiana Ronalda v Juventus in trenerja Zinedina Zidana v novem obdobju znašel Real? »V klubski zgodovini se je že dogajalo, da so zvezdniki prišli in odšli, Real pa je še naprej zmagoval. Upam, da se bo na novi poti dobro izšlo tako za Ronalda kot za nas,« pravi kapetan kastiljskega velikana Sergio Ramos. Real je v lanski sezoni hispansko premoč v Evropi kronal z naslovom v ligi prvakov, Atletico je dobil evropsko ligo, zato pa se je Barcelona doma omastila z dvojno krono, ligaško in pokalno.
Barcelona bo na lovorike spet jurišala pod vodstvom čarodeja Lionela Messija. FOTO: Afp
Barcelona bo na lovorike spet jurišala pod vodstvom čarodeja Lionela Messija. FOTO: Afp

Zanimivo je, da oba vodilna iberijska kluba vodita baskovska trenerja; strateg Barcelone Ernesto Valverde Tejedor je bil sicer rojen v avtonomni skupnosti Extremadura, a se je v Baskijo preselil še kot otrok in ga Baski štejejo za svojega, novi trener madridskega Reala Julen Lopetegui Argote pa je rojen v kraju Asteasu v baskovski provinci Gipuzkoa. Bo pa Bask iz belega baleta imel zahtevno domačo nalogo, osvojitev španskega naslova, ki ga je Real v zadnjih desetih sezonah osvojil le dvakrat. Barcelona se je zato v desetletju sedemkrat okronala kot najboljša, katalonska javnost je zaradi Barçe ponosna in (pre)samozavestna. Že res, da si dobršen del Kataloncev želi neodvisnosti in odcepitve od Španije, a so si lahko tudi največji sovražniki. Razdeljenost med katalonskimi frakcijami je veliko prispevala k porazu republikancev v španski državljanski vojni. Zato je kapetan Barcelone tudi največji zvezdnik in vodja, Argentinec Lionel Messi. »Resda smo v zadnji sezoni osvojili dvojno krono, a grenak okus ostaja, ker nam znova ni uspelo v ligi prvakov. Grenkoba je še posebno prisotna zaradi načina, kako smo v četrtfinalu izpadli proti Romi,« je navrgel Messi. Edini slovenski predstavnik v la ligi bo vratar Atletica Jan Oblak, madridski žimničarji pa bi z novimi okrepitvami lahko, to so dokazali že v evropskem superpokalu, ko so porazili Real, resno ogrozili šampionske sanje kastiljskega in katalonskega velikana.

Slovenska kolonija v Italiji

Serie A jutri ob 18. uri odpirata Chievo in Juventus, seveda pa je s prihodom Cristiana Ronalda pričakovati, da bo torinska stara dama znova vzela obe glavni domači lovoriki; ligaško sicer lovi že osmo zapored, pokalno pa peto zaporedno. »Tudi v Juventusu bom potrdil, da sem vrhunski igralec, rad imam namreč izzive,« je zatrdil portugalski zvezdnik stare dame. Glavni tekmec Juventusa v zadnji prvenstveni sezoni je bil Napoli, po odhodu trenerja Maurizia Sarrija v Chelsea pa je vajeti Neapeljčanov malce presenetljivo prevzel stari lisjak Carlo Ancelotti. Ambiciozni so tudi v obeh rimskih klubih, Romi in Laziu, ter obeh milanskih, Interju in Milanu, a roko na srce, torinskega velikana bo v sezoni 2018/19 težko zrušiti. Ker je Italija prek Soče, bo v novi sezoni serie A članov klubov na Apeninskem polotoku deset slovenskih nogometašev. Boštjan Cesar in Valter Birsa v Chievu, Leo Štulac v Parmi, Jasmin Kurtić kot igralec Spala, vratar Vid Belec v Sampdorii, njegov vratarski kolega iz Interja Samir Handanović, Miha Zajc v Empoliju, še en vratar Rok Vodišek v Genoi, Josip Iličić v dresu Atalante in Luka Krajnc v Frosinoneju. Sredozemlje je zibelka civilizacije, nova sezona elitnega ligaškega prvenstva v Španiji in Italiji pa bo verjetno potrdila, da tudi zibelka nogometa, pa naj našopirjeni Angleži še naprej izpostavljajo svoj polfinale na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije