PO VODI SPLAVALA VELIKA ZMAGA

Kakšna drama! Tako jeznega Pogačarja še nismo videli (VIDEO)

Zmagovalec dirke po Flandriji je postal Mathieu van der Poel.
Fotografija: Tadej Pogačar je bil na poti do nove velike zmage. FOTO: Luca Bettini Pool Via Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je bil na poti do nove velike zmage. FOTO: Luca Bettini Pool Via Reuters

Tadej Pogačar je na  dirki po Flandriji doživel eno najhujših razočaranj v karieri. Potem ko je bil vse do ciljnega sprinta najmočnejši kolesar v karavani, je v zaključku naredil napako, ko je predolgo čakal na zadnji obračun z Mathieujem van der Poelom, in ostal praznih rok. Pogačar je skušal taktično odigrati dvoboj z Van der Poelom, ki je sicer boljši sprinter, toda iz ozadja sta že prišla zasledovalca Dylan van Baarle in Valentin Madouas ter mu onemogočila, da bi se sploh boril z zmago. Ta je naposled le šla v roke njegovega dobrega prijatelja Van der Poela.

Pogačar je na ključnih vzponih jemal dih z neverjetno močjo, po pobegu, ki mu je uspel slediti le končni zmagovalec, pa je že kazalo, da mu nihče ne bo kos. Van der Poel je na vzponu na Paterbeg skorajda že izgubil stik z njim, z zadnjimi močmi je ujel priključek in mu sledil vse do cilja. »Hitro so se nama bližali in s sprintom sem moral poskusiti malce prej od pričakovanj. Pogačar je bil izjemno močan na Kwaremont in Paterberg. Bil sem že tik pred tem, da bi spustil njegovo kolo. Še nikoli nisem čutil toliko mlečne kisline v mišicah, ampak vedel sem, da moram priti čez Paterberg na njegovem kolesu. Pošteno me je bolelo, a trdo sem delal za to, dal sem 100 odstotkov in uspelo mi je,« je povedal Van der Poel.

Pogačar je po razpletu jezno zamahnil z roko in kazal, da so ga zaprli, tako razburjenega ga kolesarska karavana še ni videla. V ciljnem prostoru se je odpeljal stran od vseh in skušal dojeti, kaj se mu je zgodilo. Bil je povem blizu, da svoji izjemni karieri doda še tretjega od petih kolesarskih spomenikov, dirka po Flandriji namreč po mnenju mnogih velja najbolj prestižno dirko nasploh.

Pogačar je kot četrti izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev po Flandriji. Z devetim mestom iz leta 2008 je bil pred tem najvišje Simon Špilak.

Pogačar: To je bila nora izkušnja

Izkušnja je bila za Pogačarja kljub napaki na dolgi ravnini v Oudenaardeju izjemna. »To je bila nora izkušnja in vrhunska dirka. Ekipa je bila popolna. Na koncu sva ostala sama z Mathiejuem in vzdušje na vzponih je bilo res sijajno,« je dejal v prvi izjavi. Na zadnjem vzponu na Paterberg je bil tik pred tem, da bi strl van der Poela in se mu odpeljal. »Bil je trenutek, ko je komaj prišel nazaj, skušal sem napasti, a tudi moje noge niso bile več najboljše. Bil je res odličen, bolj kot ne sva bila izenačena. Skušal sem ga premagati v sprintu, a to ni bil moj dan,« je dodal jezen, ker je v ciljnem sprintu ostal zaprt.

»V tistem trenutku sem bil res razočaran, saj sem bil povsem zaprt. To je pač kolesarstvo. Včasih si zaprt, včasih pa imaš prosto pot. Nisem bil jezen na nikogar, morda je bilo tako videti navzven. Bil sem le jezen nase in frustriran, ker v zadnjih metrih nisem mogel sprintati, kot bi si želel. Res mi je všeč vzpon na Kwaremont. Tam je ogromna množica in izjemno vzdušje. Imel sem kurjo polt. Ta dirka mi je zelo všeč. Po posvetu z ekipo dan prej smo se odločili, da ob drugem ali zadnjem prečkanju Kwaremonta napademo, ker gre za zahteven in daljši vzpon. Zame je bil napad taktično dober.«

Na današnji dirki sta nastopila tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič v dresu Bahrain Victoriousa. Zasedla sta 12. oz. 21. mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije