HOKEJ

Jeglič kronal šov risov proti Slovakom

Slovenska hokejska reprezentanca na olimpijskem turnirju po ZDA premagala še Slovaško V tekmi za uvrstitev v četrtfinale se bodo risi jutri pomerili z Norveško.
Fotografija: Risi so še drugič zapored premagali Slovake na OI; v Sočiju je bil izid 3:1. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Risi so še drugič zapored premagali Slovake na OI; v Sočiju je bil izid 3:1. Foto: Reuters

PJONGČANG – Uf, kako pisano olimpijsko pravljico pišejo slovenski hokejski risi v Južni Koreji! Po senzacionalni uvrstitvi v četrtfinale na igrah pred štirimi leti v Sočiju slovenska reprezentanca še stopnjuje svojo igro in pušča še močnejši pečat med svetovno elito, saj je spet prišla pred vrata četrtfinala. Po zmagi po podaljšku proti ZDA (3:2) v 1. krogu olimpijskega turnirja in visokem porazu z Rusijo (2:8) so varovanci finskega stratega Karija Savolainena tokrat na kolena spravili še eno hokejsko velesilo – Slovaško. O zmagovalcu so odločali kazenski streli, saj je bilo po rednem delu 2:2 (strelca za Slovenijo sta bila Blaž Gregorc v 21. in Anže Kuralt v 25. minuti, obakrat ob igralcu več na ledu), v petminutnem podaljšku pa se mreži nista zatresli. V seriji petih strelov so Slovenci zadeli dvakrat (prvi Rok Tičar), odločilni gol je zadnji zabil Žiga Jeglič. Vratar Gašper Krošelj je Slovakom obranil tri strele, enega so poslali mimo vrat. Ta zmaga je Slovencem prinesla drugo mesto v skupini B in kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v četrtfinale proti Norveški.

»Vedeli smo, da smo bolj enakovredni tekmeci Slovakom, kot smo bili Rusom. Ko smo povedli z 2:0, smo se mogoče malo ustavili in dovolili, da so izenačili. Vesel sem, da smo se na koncu pobrali in zmagali. V podaljšku smo spet igrali s tremi napadalci, a sem bil že kar malo utrujen, noge so bile trde. Včasih so bile kakšne boljše rešitve od teh v podaljšku, je pa po kazenskih strelih vedno lepo zmagati. Je malo več treme in nervoze, a so nekateri igralci pokazali tehnično znanje in nas popeljali do zmage,« je dejal kapetan Jan Muršak, selektor Savolainen pa je pojasnil pogumno odločitev v podaljšku tekme: »Seveda je malo tvegano, če igraš s tremi napadalci v podaljšku, toda če gre za zrele in izkušene hokejiste, je lažje. Mi smo takšne igralce imeli, morda je bilo tvegano le to, da so bili toliko časa na ledu. Vesel sem, da se je tako izteklo, za vse naše igralce, ki so dali vse od sebe. Po tekmi z Rusijo smo se pogovorili, sicer pa je bilo dobro, da so imeli igralci pravo energijo in so se lahko danes vrnili. Nimam kakšnih posebnih adutov v rokavu, a smo našli pravo smer.« Po dvodnevnem počitku bo treba najti še recept za zmago proti neugodnim Skandinavcem, ki ne ležijo najbolj slovenski asom. Toda na valu zmagoslavja je vse nekoliko lažje kot sicer. Temu lahko pritrdi tudi Anže Kuralt, ki je dosegel svoj prvenec na olimpijskih igrah. »Prva tretjina je bila gor in dol, drugo smo dobro začeli, izkoristili svoje priložnosti. Potem smo se preveč zaprli, dali smo jim priložnost, ki so jo tudi izkoristili. Na koncu smo težko ujeli momentum, a smo ga, in zasluženo zmagali. Podaljški in predvsem kazenski streli so, kot pravimo, loterija, a moraš imeti tudi igralce, ki jih zadenejo, vratar pa jih mora ubraniti. Bili smo bolj zbrani. Zdaj se moramo spočiti in se pripraviti na naslednjo tekmo,« je povedal Kuralt. V četrtfinale so se neposredno uvrstile tri prvouvrščene ekipe predtekmovalnih skupin (Češka, Rusija, Švedska) in najboljša drugouvrščena (Kanada). Pari kvalifikacij za četrtfinale so (vse tekme bodo jutri): ZDA - Slovaška (ob 4.10), Slovenija - Norveška (8.40), Finska - Južna Koreja, Švica - Nemčija (obe ob 13.10). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije