EVROPSKO PRVENSTVO

Danci desetkrat dražji od Fincev!

Prvi poraz slovenskih nogometašev v boju za euro 2024. Že v ponedel-jek nov izziv za četo selektorja Matjaža Keka.
Fotografija: Takole se je Joel Pohjanpalo veselil prvega finskega gola po napakah Mihe Zajca, Jureta Balkovca, Davida Brekala in naposled še vratarja Vida Belca, ki je prejel gol med nogama. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters
Odpri galerijo
Takole se je Joel Pohjanpalo veselil prvega finskega gola po napakah Mihe Zajca, Jureta Balkovca, Davida Brekala in naposled še vratarja Vida Belca, ki je prejel gol med nogama. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca se je iz Helsinkov že vrnila na Brdo, v ponedeljek (20.45) bo sprejela še veliko zahtevnejši izziv kot na Finskem, kjer je izgubila z 0:2. V Ljubljano prihaja izbrana vrsta Danske, ki premore daleč najdražjo ekipo med vsemi v skupini H. Slovenci lahko v primerjavi z obiskom Finske resda računajo na podporo razprodanih Stožic. Danska prihaja k nam v času najbolj srdite bitke za eno od prvih dveh mest v kvalifikacijski skupini H, torej položajev, ki neposredno vodita na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenskemu selektorju Matjažu Keku in njegovim izbrancem ne pomaga dejstvo, da je prav Danska najbolj neugodna tekmica Slovenije, moštvo, ki ga Slovenci v dosedanjih štirih tekmah niso premagali. To so poskušali storiti trije selektorji, toda iztržili so bilanco 0-0-4 in razliko v golih mizernih 1:11.

Edini gol zabil Novaković

Zdenko Verdenik je igral z Dansko v kvalifikacijah za SP 1998 in dvakrat zanesljivo izgubil – za Bežigradom je bilo 0:2, v Københavnu visokih 4:0 na navdušenje 41.278 domačih navijačev. Te kvalifikacije si lahko zapomnimo le po senzacionalno osvojeni točki v Splitu po treh doseženih golih Primoža Glihe (3:3). Po eno prijateljsko tekmo z Dansko sta pozneje izgubila tudi Srečko Katanec in Matjaž Kek. Ljubljančan 26. aprila na Danskem z 0:3, Mariborčan 6. februarja 2008 v Novi Gorici z 1:2 ko je edini gol za Slovence zabil Milivoje Novaković.

Tudi v ponedeljek bodo morali Slovenci dati od sebe zadnje atome svojih moči – 385 milijonov evrov vredna reprezentanca Danske je še boljša kot 29 milijonov evrov vreden kolektiv Finske. Izstopajo vezist Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham, 45 mio €), napadalec Rasmus Højlund (Atalanta, 45 mio €), štoperja Andreas Christensen (Barcelona, 40 mio €) in Joachim Andersen (Crystal Palace, 32 mio €), ofenzivna vezista Jesper Lindström (Eintracht, 28 mio €) in Christian Eriksen (Manchester United, 25 mio €). V Stožicah pričakujemo pravi spektakel. 

Andreas Skov Olsen in Pierre-Emile Höjbjerg sodita med najboljše danske nogometaše. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Andreas Skov Olsen in Pierre-Emile Höjbjerg sodita med najboljše danske nogometaše. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije