Carlsen spet utišal Caruano

Norveški šampion si je zmago v izenačenem dvoboju zagotovil šele v zadnji partiji.
Fotografija: Magnus Carlsen je spet dokazal, zakaj je svetovni prvak. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen je spet dokazal, zakaj je svetovni prvak. FOTO: Paul Childs/Reuters

Saint Louis je že dlje šahovska prestolnica ZDA, v prvi vrsti zaradi tamkajšnjega kluba, ki ga izdatno podpira milijarder Rex Sinquefield. Elitni turnir z najboljšimi na svetu, ki ga klub pripravlja od leta 2013, so letos odpovedali, prejšnji teden pa izpeljali spletno različico Clutch Chess International.

Kot se za Američane spodobi, so turnir zaznamovali spektakel in presežki. Tekmovalci so se pomerili v dvobojih na izpadanje, ki so obsegali 12 partij, pri čemer sta 5. in 6. v primeru zmage enega od igralcev šteli dvojno, 11. in 12. pa celo trojno. Posebna pravila so spremenila dinamiko dvobojev, še posebno ker so bile zmage v teh ključnih partijah še dodatno finančno stimulirane. Nagradni sklad v višini 265.000 dolarjev je bil najvišji v zgodovini spletnih turnirjev.
Prvi favorit je bil svetovni prvak Magnus Carlsen, glavni adut četverice Američanov pa njegov zadnji izzivalec v dvoboju za lovoriko in št. 2 na svetovni lestvici Fabiano Caruana. Prav ta igralca sta se udarila v finalu, kar se je izkazalo za najboljši možni zaključek turnirja.

Spektakel z njim vedno zagotovljen

Carlsen velja za izrazito boljšega igralca v hitrejših disciplinah. Spomnimo, njun dvoboj v standardnem tempu leta 2018 se je po 12 partijah končal z neodločenim izidom, v podaljšani igri s skrajšanim časom pa je Norvežan prepričljivo slavil s 3:0 in ubranil naslov. A Caruana že dlje dokazuje, da je vse boljši tudi v hitri igri, in njun tokratni dvoboj je bil vsej prej kot enosmerna ulica. Uvodni dan sta zaključila poravnana (4:4), drugo polovico dvoboja je bolje odprl Carlsen. Toda Caruana ni popuščal in je z zmago v 11. partiji, za katero je dobil tri točke, prvič prešel v vodstvo. Svetovni prvak je potreboval zmago v zadnji, 12. partiji, in v odločilnem trenutku je učinkovito izpeljal napad, ki mu je prinesel prvo mesto in zagotovo tudi nekaj olajšanja po polfinalnem izpadu na zadnjem turnirju elitne spletne serije.

Olajšanje je delil s skoraj 30.000 gledalci spletnega prenosa, ko je (znova) uporabil gesto iztegnjenega prsta na ustnicah v znak utišanja kritikov in dvomljivcev. To je storil še pred uradnim zaključkom partije, kar se mu je v preteklosti že maščevalo, a takšne stvari prvaka očitno ne odvrnejo od tega, da ne bi še dodatno začinil rivalstva s tekmeci. Zato je spektakel z njim tako rekoč vedno zagotovljen.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije