ČRNO-BELI ŠPORT

Carlsen posebna zgodba

Pred zaključkom turnirja v Wijk aan Zeeju gneča na vrhu.
Fotografija: Vzpon Alireze Firouzje je glavna zgodba dosedanjega dela turnirja v Wijk aan Zeeju. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Vzpon Alireze Firouzje je glavna zgodba dosedanjega dela turnirja v Wijk aan Zeeju. FOTO: Twitter

Na prvem letošnjem superturnirju v Wijk aan Zeeju nas čakajo izjemno razburljivi in nepredvidljivi boji za lovoriko. Po devetih krogih od trinajstih so bili v vodstvu trije šahisti s šestimi točkami, dva sta v zasledovalni skupini zaostajala le za 0,5 točke.

Glavna zgodba je vzpon najmlajšega, 17-letnega Alireze Firouzje, ki se je kljub uvodnemu porazu proti svetovnemu prvaku Magnusu Carlsenu prebil na vodilna mesta in se bo potegoval za prvo zmago na turnirju najvišje ravni. To mu je uspelo zaradi izjemne iznajdljivosti in prodornosti, s katerima je uvodni spodrsljaj izničil s štirimi zmagami. Dve od teh je dosegel s črnimi figurami, od slednjih je bila najbolj impresivna tista proti izkušenemu Indijcu Pentali Harikrišni. Do konca ga čakata še oba tekmeca, s katerima si je po devetih krogih delil vodstvo, ameriški branilec lovorike Fabiano Caruana in domačin Aniš Giri. Oba sta ob treh zmagah še neporažena; ob odlični teoretski pripravljenosti potrpežljivo izkoriščata priložnosti, ki jima jih ponudijo tekmeci. Predvsem zmaga Caruane proti Francozu Maximu Vachierju Lagravu, enemu od njegovih največjih tekmecev na prekinjenem kandidatskem turnirju za izzivalca svetovnega prvaka, predstavlja enega od vrhuncev dosedanjega dela turnirja. Nizozemci zmago na domačem turnirju čakajo vse od leta 1985 in legendarnega Jana Timmana, ob svojem najboljšem igralcu Giriju imajo v dobrem položaju tudi mladega Jordena Van Foreesta, ki je bil eden od dveh zasledovalcev vodilne trojice z 0,5 točke zaostanka.
 

Šokanten poraz


Posebna zgodba je Carlsen. Začetna zmaga nad Firouzjo mu ni dala zaleta; zapadel je v niz šestih remijev. Tudi proti precej manj renomiranim tekmecem ni prišel do cele točke, redke priložnosti je precej lahkomiselno zapravil s površno in impulzivno igro. V 8. krogu je doživel še šokanten poraz proti novincu na turnirju, 18-letnemu Rusu Andreju Jesipenku, ki se je z belimi figurami odločno spustil v dvoboj s svojim idolom, žrtvoval kmeta za pobudo, kaznoval spregled tekmeca z učinkovitim taktičnim udarom in zanesljivo realiziral prednost. S tem je dosegel največjo zmago doslej in se pridružil boju za vrh. Carlsen je nato sicer ugnal Šveda Grandeliusa, a zaostanek cele točke za vodilnimi je verjetno prevelik, da bi še lahko računal na osmo lovoriko na tem prizorišču. Danes je v Wijk aan Zeeju prosti dan, turnir se bo končal v nedeljo.

Diagram (27.1.)
Diagram (27.1.)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije