KOŠARKA

Zmaji že iščejo pot do evrolige

Ligi ABA se izteka pogodba, ki prvaka pelje v evroligo. Cedevita Olimpija išče pot po desni, da prehiti konkurenco.
Fotografija: Zmaga Sagadina je presenetilo, da si je Emil Tedeschi za novo priložnost izbral Ljubljano in Petrol Olimpijo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Zmaga Sagadina je presenetilo, da si je Emil Tedeschi za novo priložnost izbral Ljubljano in Petrol Olimpijo. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – V torek zvečer je po Ljubljani završalo, da naj bi novi košarkarski klub, ki se bo imenoval Cedevita Olimpija, šel odločno v tekmo za evroligo, ki bi jo radi v Ljubljano pripeljali že to jesen! To bi bil podvig brez primere in hkrati pomemben veter v jadra projektu, ki ima formo, vsebine pa še bistveno premalo. Očitno je, da je šefoma Olimpije Tomažu Berločniku in Cedevite Emilu Tedeschiju jasno, da se na dolgi rok ligi ABA ne piše dobro. Vsem je znano, da bo prihodnje leto regionalni ligi potekla pogodba z evroligo, ki zagotavlja prvaku regije mesto v evropski klubski eliti. Tudi zato zgoraj opisano lobiranje in prizadevanja niso iz trte izviti. »Dokler smo ligo ABA vodili Slovenci, smo še uspešno eliminirali in balansirali z vsemi antagonizmi na relaciji med Zagrebom in Beogradom. Liga je bila vodena na visoki ravni, zaupanje ni bilo sporno. Danes je drugače: očitni so tektonski premiki. Kako se bo to končalo, ne ve nihče. Bojim pa se, da ne dobro.



Če bomo izgubili regionalno ligo, bomo naredili še en korak nazaj in se še bolj oddaljili od evropskega vrha. Po vseh teh dogodkih v ligi ABA je jasno, da že klubi kalkulirajo, kako bo, če bo tekmovanje razpadlo. A to ne pomeni, da bo evroliga potem kar enemu klubu iz regije dala posebno vabilo. Prekleto bo treba delati, evroliga ne bo dala ničesar, predvsem pa išče bolj potentne trge,« se je na Olimpijine evroligaške pobožne želje odzval Zmago Sagadin, svojčas trener Olimpije, Crvene zvezde, Splita in Zadra, klubov, ki so ali še igrajo v regiji, ki doživlja spremembe.

Na papirju obetavno

Sagadin priznava, da ga je povezovanje Olimpije in Cedevite presenetilo. »V matematiki je tako, da minus in minus da plus, košarka pa je zelo kompleksna športna panoga, kjer zakoni matematike ne veljajo,« opozarja, da so se povezovanja med Zagrebom in Ljubljano lotili malce preveč tehnokratsko, marketinško, da bi bila forma videti oh in sploh lepo. Ob tem so pozabili na vsebino. »Združitev na papirju ni slaba. Plus projekta je finančna komponenta, ki daje skupnemu klubu nekaj več manevrskega prostora in možnosti za konkurenčno zgodbo. Vprašanje pa bo, kako bodo izpeljali projekt. Po eni strani napovedujejo lov na odmeven rezultat v regiji oziroma v evropskem pokalu, po drugi ima Cedevita v evropskem merilu v Zagrebu izjemen trenažni center, v katerem napovedujejo razvoj mladih košarkarjev. Lani je začela že Olimpija, ki je pripeljala tri talente za ligo NBA. Zdi se mi, da imamo tu zdaj konglomerat idej in želja, a nimajo ljudi, ki bi to znali delati. Takih, ki bi to znali, je pet v Evropi!« je sklenil Sagadin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije