ODBOJKA

Za legendo odbojka nikakor ni nogomet

Tuomas Sammelvuo na EP vodi reprezentanco Rusije. Finec glede ruske vloge favoritov ostaja na trdnih tleh.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Tuomas Sammelvuo je odbojkarska legenda. Bil je že kot igralec, legendarnost pa Finec potrjuje tudi kot trener. Bil je finski selektor, zdaj je ruski, z Rusijo pa je od prevzema funkcije osvojil letošnjo ligo narodov in izbrano vrsto prek kvalifikacij popeljal na olimpijske igre v Tokio. Kot klubski trener je letos Kuzbas iz Kemerovega vodil do zgodovinskega prvega naslova ruskega prvaka, tik pred evropskim prvenstvom, Rusija igra v skupini C v Ljubljani, pa je trenersko prestopil v Zenit iz Sankt Peterburga.

»Evropsko prvenstvo bo dolg turnir. Velika napaka bi bila, če bi zaradi storjenega poleti zdaj menili, da smo veliki favoriti. Sploh ne razmišljam o tem, je pa normalno, da so pričakovanja precejšnja. Uspehi nam dajejo veliko samozavesti. To ne pomeni ničesar, moramo pa biti prepričani o svoji moči. Vsako moštvo želi igrati najboljšo odbojko, Slovenija je zelo dobra ekipa, igralci so v reprezentanci že dolgo skupaj, so kompaktni, tudi zelo dobro trenersko vodstvo imajo in prave navijače. Normalno, da doma pričakujejo velike stvari. To bo zelo zanimiva zadnja tekma v skupini, a bomo videli, kaj se bo zgodilo dotlej. Štiri tekme imamo do medsebojnega obračuna. Ne smemo razmišljati predaleč,« je menil Sammelvuo.
 

Ne trošijo energije


»Skupina C je takšna, kot je. V si pravijo, da bi na papirju s Slovenijo lahko bili favoriti skupine, a papir ne igra na igrišču. Zelo dobro poznam Finsko, poleti je finska ekipa imela nekaj težav, a se res trudi izboljšati in na evropskem prvenstvu postoriti nekaj dobrega. Upam tudi, da bo prišlo še več kot dva tisoč finskih navijačev, kot jih napovedujejo. Finska ekipa, zveza in navijači so stkali trdne vezi, pa tudi Finska je na splošno znana po navijačih.

Menim, da so Belorusi lahko nevarna ekipa, v njej so tudi odbojkarji iz ruske superlige, telesno so zelo močni, lahko pripravijo presenečenje. Severna Makedonija je prvič na evropskem prvenstvu, vsem bi rada pokazala, da si je zaslužila udeležbo na tem tekmovanju. Turki so zelo čustveni, skratka, naš šport je pri teh rečeh čudovit, lahko si favorit, lahko ne, ena žoga lahko pomeni razliko med zmago in porazom. V nogometu lahko vodiš s 4:0 in žogo pošlješ z igrišča, da pridobiš čas. V odbojki česa takšnega ne moreš storiti. Imam veliko spoštovanja do vsakega nasprotnika, vsi bodo proti nam dali 110-odstotkov svojih zmožnosti,« je nadaljeval.

»Vsi pravijo, da smo favorizirana ekipa, ki jo je treba na tem eurovolleyju premagati, a o tem nismo nikoli govorili. Reprezentance mnogokrat pred velikim tekmovanjem pravijo, želimo osvojiti zlato odličje, želimo bronasto, a vse ekipe si želijo tega. Na tako dolgem turnirju s toliko tekmami bi bilo razmišljati takole brezpredmetno,« je ocenil 43-letni Finec. Je 24 reprezentanc na EP preveč?

»Tekmovanje je vedno takšno, kot je. Ta detajl ni pod našim nadzorom, ne vlagamo energije v stvari, pri katerih ne moremo storiti ničesar. Ubadamo se le s stvarmi, ki jih lahko obvladujemo. A menim, da je tolikšno število ekip dobra stvar, v Evropi je veliko dobrih reprezentanc.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije