ŠAH

Wesley So do zaslužka kariere

Američan v finalu boljši od indijskega najstnika Nihala Sarina.
Fotografija: Wesley So je zablestel v najboljšem možnem trenutku. FOTO: Vincent West/Reuters
Odpri galerijo
Wesley So je zablestel v najboljšem možnem trenutku. FOTO: Vincent West/Reuters

Z izločilnimi boji osmerice se je v Torontu končalo prvo t. i. globalno prvenstvo pod okriljem največje spletne šahovske platforme Chess.com. Po vzoru drugih tovrstnih odmevnih tekmovanj, ki so vzniknila v času pandemije, v prvi vrsti elitne spletne lige, je turnir potekal v hibridnem formatu. Kvalifikacije, na katerih so lahko sodelovali vsi igralci z mednarodnimi naslovi, in uvodni krogi izločilnih bojev so potekali prek spleta, najboljših osem pa se je nato za največji kos nagradnega sklada v višini kar milijon dolarjev pomerilo na skupnem prizorišču.

Razen svetovnega prvaka Magnusa Carlsena je na dogodkih v okviru prvenstva, ki so se odvijali več mesecev, sodelovala večina najboljših igralcev na svetu. Med osmerico, ki se je uvrstila na sklepni turnir, je za velikega favorita veljal specialist za hitre discipline Hikaru Nakamura, ki je pred kratkim postal svetovni prvak v naključnem šahu. V četrtfinalu je favorizirano vlogo potrdil s prepričljivo predstavo proti Poljaku Janu-Krzysztofu Dudi. Američan je povedel že s 4:0 in nato dvoboj predčasno zaključil z rezultatom 5:2.

Sarin skočil iz sence rojakov

V polfinalu ga je čakal precej trši oreh, ki mu nepričakovano ni bil več kos. Njegov rojak Wesley So v zadnjem obdobju sicer ni zabeležil pretirano dobrih rezultatov, a je neugoden trend preobrnil v najboljšem možnem trenutku. Med njunim dvobojem je dolgo vladal status quo, saj se je prvih šest od osmih partij razpletlo z remijem. A v zadnjih dveh je slavil So in se razveselil uvrstitve v finale, v katerem ga je presenetljivo čakal 18-letni indijski mladenič Nihal Sarin. Čeprav je že dolgo jasno, da gre za izjemno nadarjenega igralca, je v zadnjem času ostajal v senci treh rojakov podobne starosti, Erigaisija, Gukeša in Praggnanandhe. Tokrat je prodor uspel tudi Sarinu, za uvrstitev v finale pa je izločil tudi dva ugledna nasprotnika iz svetovnega vrha Ding Lirena in Aniša Girija. Polfinalni dvoboj s slednjim je sicer prišel vse do »zlate partije«, ki jo je Nihal z belimi figurami odločil sebi v prid.

Diagram (9.11.) FOTO: Šzs
Diagram (9.11.) FOTO: Šzs

V finalu je bil nato vseeno prepričljivo boljši So z izidom 4,5:1,5 in za zmago na prvem globalnem prvenstvu prejel največjo denarno nagrado v karieri, 200.000 dolarjev. Mladi Nihal pa se lahko tolaži s številnimi pohvalami in še vedno zelo visokim denarnim izkupičkom 100.000 dolarjev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije