KVALIFIKACIJE

Vujovićevi lovci ujeti v madžarsko past

Slovenski rokometaši izgubili prvo tekmo v kvalifikacijah za SP. V sredo jih čaka pekel v Veszpremu, selektor ohranja šibko upanje.
Fotografija:
Odpri galerijo

KOPER – »Vuja, mi smo s tabo, popelji nas na svetovno prvenstvo!« so žalujočemu selektorju slovenske reprezentance Veselinu Vujoviću, ki mu je dan prej umrla mama, s tribune vzklikali navijači slovenske rokometne reprezentance. Po porazu proti Madžarski s 24:29 (14:13; Kavtičnik 7, Zarabec 4, Cingesar in Mačkovšek po 3; Lekai, Bodo in Boka po 6) na prvi tekmi v Kopru se jim je Črnogorec zahvalil za podporo in se hkrati opravičil zaradi slabe predstave. »Žal mi je za to čudovito občinstvo v Bonifiki, ki smo ga razočarali. Vsi skupaj smo si obetali veliko več,« slabe volje ni mogel skriti Vujović, čigar reprezentanca je začela dobro, dosegla prve tri gole, po 5:2 pa začela popuščati. Bronasti reprezentanci z zadnjega SP v Franciji grozi, da bo januarja prihodnje leto izpustila SP na Danskem in v Nemčiji, kar bi pomenilo, da bo Slovenija le težko ujela vlak za OI v Tokiu 2020. Bitka je izgubljena, vojna še ne, v sredo bodo poskušali Slovenci v Veszpremu uprizoriti čudež. Madžari, ki so vsilili moško igro in delili težke udarce, zaradi katerih so si prislužili 24 kazenskih minut in dva rdeča kartona, so izenačili na 12:12, prvič povedli pri 19:18 v 42. minuti, zmago in lepo prednost pa si priigrali, ko so po 23:23 dosegli šest zaporednih zadetkov.


Slovenci, ki so pričakovali obratno zgodbo in govorili, da bo višjim in težjim tekmecem slej ko prej pošla sapa, so bili izgubljeni, enajst minut niso zatresli mreže rezervnega vratarja Martona Szekelyja. »Jasno je, da smo padli na izpitu, ki so ga Madžari opravili z odliko. Dobro so vedeli, kaj morajo storiti. Naši igralci so prejeli vsaj deset udarcev z glavo. Ne morem verjeti, da lahko tako ugledna danska sodnika (Gjeding, Hansen, op. p.) to tolerirata. Igrali smo katastrofalno z igralcem več, obrambe ni bilo nikjer, razpoloženega igralca v napadu tudi ne, vratarja se praktično nista dotaknila žoge (Urban Lesjak je imel 4 obrambe, Urh Kastelic niti ene). Poraz za pet golov je še spodoben glede na to, kar smo pokazali. Svetlobna leta smo oddaljeni od SP, športno pa se je nadejati uspeha. V sredo moramo ustvariti pritisk na Madžare,« je razmišljal Vujović.

Slovenija je sploh prvič izgubila v Kopru. »Vse, o čemer smo govorili pred tekmo, se je v hipu razblinilo. Nonšalantno smo vstopili vanjo, nismo šli v kontakt, nismo imeli odločnosti, nismo imeli vodje, Miha Zarabec in Marko Bezjak sta delala začetniške napake. Potem pa pride Blaž Janc in strelja skoraj s sredine. To je jasen znak padca koncentracije,« je vzroke za boleč poraz naštel Vujović, ki si je obetal veliko lahkih golov iz nasprotnih napadov, a videl samo enega, ko je Vid Kavtičnik ukradel žogo.

Se lahko Slovenija v tako kratkem času dvigne kot Feniks iz pepela? »Vedno sem optimist, naredil bom vse, kar se pričakuje od mene kot trenerja, ampak bo zelo težko,« se zahtevnosti naloge pred več kot 5000 navijači v Veszprem Areni dobro zaveda Črnogorec, ki je v 20. minuti izgubil enega od adutov Mateja Gabra. Gabor Ancsin se ga je lotil po boksarsko in mu poškodoval oko, kar je bila prelomnica. Škofjeločan bo danes opravil pregled pri okulistu, vendar je verjetnost, da bo lahko igral v Veszpremu, kjer je pred kratkim s Pick Szegedom osvojil naslov madžarskega prvaka, majhna.
Vujovićev kolega Ljubomir Vranješ je bil nasmejan do ušes. Zmaga je bila zanj obliž na rano. Po razočaranju z Madžarsko na hrvaškem EP je izgubil še državni naslov z Veszpremom, v katerem bo kmalu dobil še četrtega Slovenca, Boruta Mačkovška. »Tekma je bila groba, a ohranili smo zbranost vseh 60 minut. Na koncu smo dobili še vratarja. Borili smo se s srcem, zelo sem zadovoljen. Toda čaka nas še en polčas, poznam Slovence, ne bodo se vdali do konca,« opozarja Vranješ. Peter Zalokar

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas