SMUČANJE

Vonnova: Moj nastop v Pekingu bi bil medicinski čudež

Najstarejša olimpijka z osvojenim odličjem je povedala, da bo naslednje leto še tekmovala v svetovnem pokalu in poskusila preseči rekord 86 zmag.
Fotografija: FOTO: Christophe Ena, Ap
Odpri galerijo
FOTO: Christophe Ena, Ap

PJONGČANG – Ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn se je z današnjo smukaško tekmo, na kateri je osvojila bron, poslovila od olimpijskih smukov. Kot pravi, ji boleče telo ne bo več dovolilo ponovnega olimpijskega nastopa čez štiri leta. Če bi lahko nastopila v Pekingu, bi bil po njenem mnenju to medicinski čudež.

Triintridesetletna Vonnova je po današnji smukaški tekmi, na kateri je zaostala za Italijanko Sofijo Goggio in Norvežanko Ragnhild Mowinckel, potrdila, da je bil to njen zadnji olimpijski smuk.

FOTO: Michael Probst, Ap
FOTO: Michael Probst, Ap

Potem ko je svoj olimpijski prvenec doživela pri 17 letih v Salt Lake Cityju leta 2002, kjer je bila njena najboljša uvrstitev šesto mesto v kombinaciji, se je Vonnova poškodovala, kar je omejilo njene možnosti za medaljo na olimpijskih igrah v Torinu štiri leta pozneje. Uspešnejša je bila na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, na katerih je osvojila bron v superveleslalomu. Huda poškodba kolena pa ji je preprečila nastop v Sočiju pred štirimi leti.

»Ta rezultat je neverjeten in izjemno sem ponosna«

»Če pomislim, kaj se je dogajalo v preteklih osmih letih in čez kaj sem šla, da sem prišla do sem .... Vse sem dala od sebe, da sem osvojila kolajno, to je izpolnitev sanj,« je danes po tekmi dejala Vonnova. Sicer priznava, da bi raje osvojila zlato, a, kot poudarja, je treba stvari postaviti v perspektivo. »Tudi ta rezultat je neverjeten in izjemno sem ponosna,« je dodala.

FOTO: Charlie Riedel, Ap
FOTO: Charlie Riedel, Ap

Vonnova bo zadnjič v Južni Koreji nastopila na kombinacijski tekmi v četrtek. »Težko sem doumela in predelala, da je to zame zadnji olimpijski smuk. Trudila sem se zadržati čustva. Vse sem dala od sebe na gori, tako kot sem napovedala,« je dodala in razkrila, da je žalostna, ker je bil to njen zadnji olimpijski smuk. »Pogrešala bom olimpijske igre, to je eden od razlogov, da sem danes tako čustvena,« je dejala.

FOTO: Christophe Ena, Ap
FOTO: Christophe Ena, Ap

»Želim si, da bi lahko nadaljevala. Zelo se zabavam v tem, kar delam, ampak moje telo preprosto ne bo več zdržalo še štiri leta,« je povedala. »Želim si še naprej tekmovati, želim si, da me telo ne bi tako bolelo, kot me.«

Vonnova se je v svoji karieri soočila s številnimi poškodbami, med drugim si je poškodovala hrbet, zlomila si je nadlahtnico in gleženj, hudo si je poškodovala obe koleni, desnega leta 2014, levega leto poprej.

Z današnjim uspehom je postala najstarejša olimpijka, ki je osvojila odličje v alpskem smučanju.

FOTO: Christophe Ena, Ap
FOTO: Christophe Ena, Ap

Američanka se je pošalila, da bi potrebovala medicinski čudež, da bi lahko nastopila na naslednjih olimpijskih igrah v Pekingu, je pa potrdila, da bo vztrajala še v prihodnji sezoni, da bi presegla rekord v številu zmag v svetnem pokalu, ki ga drži Ingemar Stenmark. Legendarni švedski smučar je osvojil 86 zmag, medtem ko jih je Vonnova doslej zbrala 81. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije