EVROPSKA LIGA

Vijolični napad nabrušen za zmago že v Tirani

Nogometaši Maribora danes začenjajo novo evropsko poglavje. 
Fotografija: Izkušeni Mariborčani načrtujejo novo uspešno evropsko zgodbo. Foto: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Izkušeni Mariborčani načrtujejo novo uspešno evropsko zgodbo. Foto: Tadej Regent, Delo

LjUBLJANA – Po osmih odigranih pripravljalnih tekmah (šest zmag in dva remija) nogometaši Maribora danes v glavnem mestu Albanije začenjajo tekmovalno sezono na evropski sceni. Njihov tekmec je ekipa Partizani, petouvrščeno moštvo zadnjega albanskega prvenstva. Najslavnejše obdobje kluba iz Tirane je že zelo oddaljeno, nazadnje je bil državni prvak leta 1993.

Slovenski podprvak, udeleženec skupinskega dela lige prvakov v prejšnji sezoni, je izraziti favorit v tem obračunu. Trener Darko Milanič ima na voljo kompletno zasedbo iz prejšnje sezone z izjemo Damjana Boharja, pred kratkim je prispel mladi BiH-napadalec Nardin Mulahusejnović, ki še ni v kadru za tekmo, je pa zato novi vratar Kenan Pirić, ki je prav tako prišel iz mostarskega Zrinjskega. Vijolični so torej izkušeni, uigrani ter nabrušeni za uspešen start v Evropi. »Ni veliko dilem, imamo jasno strategijo, kako se postaviti na tej tekmi. Poskušali bomo zadržati svojo idejo in jo med tekmo uresničiti. Širina, možnost izbire je naša pomembna prednost. Vsi bodo med sezono dočakali svoj trenutek, enajsterice za prvo tekmo pa ne bi razkrival. Želim si, da bi delovali kot moštvo, evropsko, z ravnovesjem vseh linij, potem pa iz te organiziranosti pokazali našo igrivost in učinkovitost,« je pojasnil Milanič, ki ima med drugim na voljo atomski napad z Luko Zahovićem, Marcosom Tavaresom, Martinom Kramaričem, Jasminom Mešanovićem, Janom Mlakarjem in Gregorjem Bajdetom. Če ti ne bodo prisilili Partizanija v kapitulacijo, bo to že mali čudež.​​
 

Hitri Albanci


Albansko moštvo vodi 54-letni strateg Skender Gega, po transfermarktu so najvrednejši igralci 20-letni ofenzivni vezist Jurgen Bardhi, 23-letni desni bočni napadalec Jasir Asani, 26-letni centralni vezist Lorenc Trashi ter 30-letni vratar in kapetan moštva Alban Hoxha. Od tujcev za Partizani igrajo bosanski štoper Renato Gojković, dva Nigerijca, štoper Sodiq Atanda in vezist Henry, ter brazilski levi bočni napadalec Lucas Cardoso. »Pričakujem zahtevno tekmo, vendar odločno, zelo dobro z naše strani. Spoznali smo jih, kolikor je bilo mogoče. Fantje so dobili vse informacije, opazno je, da tekmeci že nekaj časa igrajo skupaj. Imajo način, kako ogroziti nasprotnika. Imajo hitre, dinamične igralce v napadu, dovolj višine za prekinitve in tudi kompaktnosti pri branjenju. Moramo pa biti res zbrani ves čas, saj imajo veliko temperamenta in predrznosti,« opozarja Milanič. Tudi kapetan Tavares, ki je na pripravljalnih tekmah zabil pet golov, komaj čaka na start. »Statistika je dobra, lepo bi bilo dodati še kakšen zadetek. Ob dobrem sodelovanju s soigralci sem pogosto zadeval med pripravami, tako kot tudi drugi napadalci, in verjamem, da bomo skupaj našli pot še do mreže domačega moštva. Trenerji so analizirali moštvo Partizanija, nas seznanili z vsemi zadevami. Imajo hitre napadalce in visoke obrambne igralce, so trdni v dvobojih, tako da nas čaka težka naloga. Moramo biti zbrani, potrpežljivi, igrati pametno, da jim ne dovolimo njihovih dobrih trenutkov. Ampak to ne spreminja naših zamisli, želimo zmagati. Vemo, kakšni so cilji Maribora v evropskih kvalifikacijah,« je jasen Tavares.


 

Sporočilo šefa


Pred začetkom sezone se je oglasil tudi športni direktor Zlatko Zahović, ki je ohranil svoj položaj po dolgem obdobju negotovosti zaradi verbalnega incidenta v marcu. »Vedno ne gre zmagovati in igrati lepo. Če bo šlo, bomo izkoristili vsako priložnost za izražanje naše kakovosti. Če bo treba v trd boj, pa se bomo odzvali s trdim bojem. S prilagodljivostjo in pragmatičnostjo, kar je Maribor vedno imel. Rezultati na dosedanjih tekmah so bili odlični, priprave prinašajo spodbudo, toda najpomembnejši so ustrezni odzivi na različne situacije na igrišču. In to počnemo dobro,« meni dejansko prvi mož kluba iz Ljudskega vrta, ki je še posebno poudaril: »Tudi pred začetkom novega poglavja velja: Nikdar ne smemo pozabiti, kdo smo in kaj smo. Ne glede na to, da smo v zadnjem obdobju dvakrat igrali v ligi prvakov in trikrat v Ligi Europa, štejejo le odrekanje, trdo delo, maksimalna priprava na vsakega nasprotnika. Tako je tudi pred dvobojem z albanskim predstavnikom. Smo optimistični in samozavestni, ampak samozavest dobimo le s spoštovanjem nasprotnika.« Pričakovati je, da bo Maribor preskočil Partizani. V tem primeru se bo v 2. krogu pomeril z zmagovalcem dvoboja med gruzinsko ekipo Čikura Sačkere in izraelskim Beitarjem iz Jeruzalema. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije