KOŠARKA

Tokrat brez Predinovega krošeja

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo drevi po dolgem času gostili Ukrajince.
Fotografija: Jusuf Sanon je stari znanec slovenskih ljubiteljev košarke. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Jusuf Sanon je stari znanec slovenskih ljubiteljev košarke. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Sobotna zmaga na gostovanju pri Igokei je košarkarjem Cedevite Olimpije izjemno prijala. Bila je šele druga v zadnjih osmih nastopih na dveh frontah in imela dvojno težo zaradi občutka, da bi se lahko njihova agonija zaradi zdravstvenih težav kmalu končala. Zato so začeli kovati načrte za prvi uspeh v evropskem pokalu. Po štirih porazih bi lahko razveselili svoje privržence v drevišnjem dvoboju (ob 20. uri v Stožicah) s Prometejem, šele leta 2018 ustanovljenim ukrajinskim moštvom brez korenin na mednarodni sceni.

Ob vrnitvi v Stožice po začasnem domovanju v Tivoliju zaradi EP za rokometašice se bo Ljubljančanom ponudila ena redkih priložnosti za merjenje moči s kakšnim ukrajinskim moštvom. Ob zadnjem soočenju v evropskem pokalu 2013/14 se niso najbolje odrezali, saj so z Budivelnikom izgubili tako v Kijevu kot na domačem parketu. Prva tekma v Stožicah je navijačem še posebno ostala v spominu zaradi incidenta Zorana Predina, ki je po izteku igralnega časa prihitel in s pestjo udaril portugalskega sodnika Luisa Lopesa. Drevi vsi upajo na drugačen potek.

»Zmaga v Laktaših, kjer ni lahko igrati, je lepa popotnica pred tokratno tekmo. Še vedno pa moramo potrpežljivo čakati, da bodo okrevali poškodovani košarkarji, in v tem obdobju doseči čim več zmag,« razmišlja Olimpijin trener Jurica Golemac, ki ima dobro mnenje o drevišnjem tekmecu. Hkrati pa se zaveda, da se njegovemu moštvu ponuja priložnost za zasuk evropske sezone: »Prometej ima izjemno atletsko zasedbo in igra hitro. Zato bomo morali zaustaviti njegove protinapade. Naša obrambna tranzicija bo morala biti na najvišji možni ravni, hkrati pa ne bomo smeli po nepotrebnem izgubljati žog.«

V Rigi kot doma

Prometej Slobožanske spada med športne žrtve vojne v Ukrajini, saj ga je presekala le pol leta po osvojitvi prvega naslova državnega prvaka. Med napadom na njegovo domovino je našel priložnostno zatočišče v Rigi in trenutno vodi v latvijskem prvenstvu z bero 7:1, v evropskem pokalu pa je kljub vsemu precej uspešnejši v »domači« dvorani. V njej je ugnal Bursaspor in Liatkabelis, v gosteh pa izgubil z Brescio in Joventutom (zgolj s 77:82).

V prvih štirih nastopih so bili najučinkovitejši portoriški organizator Gian Clavell (povp. 16 točk), nigerijski branilec Caleb Agada (13,5), ameriški krilni center D. J. Stevens in branilec Jusuf Sanon (oba po 7,2). Slednjega se Olimpijini navijači dobro spomnijo, saj je v letih 2017–2019 branil barve stožiškega moštva in se v tem času uvrstil na 44. mesto na naboru NBA. Moštvo vodi izkušen trener Ronen Ginzburg, od leta 2013 tudi češki selektor in do lani strateg ukrajinskega moštva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije