JADRANJE

Tina in Veronika na vrh tudi z Viktorijo

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol znova evropski prvakinji. Na prvenstvu v Bolgariji sta zmagali z dvajsetimi točkami naskoka.
Fotografija: Tina Mrak in Veronika Macarol sta se po letu 2015 spet okitili z naslovom evropskih prvakinj v olimpijskem razredu 470. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tina Mrak in Veronika Macarol sta se po letu 2015 spet okitili z naslovom evropskih prvakinj v olimpijskem razredu 470. FOTO: Leon Vidic

BURGAS – Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta izjemne nastope na evropskem prvenstvu v Bolgariji kronali z osvojitvijo zlate lovorike v olimpijskem razredu 470. Potem ko sta redni del tekmovanja končali na vrhu semaforja rezultatov, v včerajšnji zadnji regati najboljše deseterice za kolajne, ki šteje dvojno, z jadrnico, poimenovano Viktorija, ki so jo sredi marca slovesno splavili v Portorožu, nista ničesar prepustili naključju. Z drugim mestom (za Švicarkama Lindo Fahrni in Majo Siegenthaler) in skupno 58 točkami sta le še potrdili naslov evropskih prvakinj.

Na koncu sta imeli naši izvrstni jadralki natanko 20 točk naskoka pred srebrnima Nemkama Friederike Löwe in Anna Markfort (78 točk), ki sta v finalnem plovu pristali na petem mestu. Tudi bronasti odličji sta odšli v Nemčijo – k Nadine Böm in Ann-Christin Goliass (82 točk). »Z drugim naslovom evropskih prvakinj sva seveda zelo zelo zadovoljni,« je bila po imenitnem uspehu dobro razpoložena krmarka Mrakova, ki je zatem pripomnila, da je bil ves konec tedna precej naporen. »Uvodni dan ni bilo vetra, zaradi česar je bilo treba v nadaljevanju nadomestiti manjkajoče plove. Kljub temu sva v prejšnjih dveh dneh pokazali najino pravo jadranje, se prebili v vodstvo in nisva ga več izpustili iz rok,« je Tina opisala pot do zlate lovorike v Burgasu.
Nasmejana je bila tudi Macarolova. »V regati za kolajne smo si bile zaradi tokratnega kratkega polja vse posadke blizu,« je pojasnila Veronika in pristavila, da s prvo orco (jadranje v veter) nista opravili najbolje. »A sva nato odjadrali odlično krmo ter se približali vodilnima posadkama, zaradi česar sva postali bolj sproščeni,« je še povedala flokistka Macarolova, znana tudi po svoji umetniški duši. Potem ko je že leta 2016 razstavila svoja slikarska dela, je februarja letos v Izoli odprla razstavo Energija morja. Kakor pravi, ji daje morje navdih in energijo tako v športu kot tudi pri slikanju.

Tina in Veronika sta v Bolgariji ponovili podvig izpred treh let v Aarhusu, kjer sta bili prav tako najboljši na prvenstvu stare celine. Poleg tega imata s tega tekmovanja tretje mesto z Majorke '16, njuno vitrino pa krasi tudi bronasta kolajna z lanskega svetovnega prvenstva v Solunu. Veliko si obetata še od letošnjega SP v Aarhusu (med 30. julijem in 12. avgustom), kjer bodo podelili prve vozovnice za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije