PLEZANJE

Takšne, kot je Janja, na svetu še ni bilo

Garnbretova jutri na balvanih napada zgodovinski dosežek. Ob Korošici na svetovnem pokalu v ZDA še Kruder in Vezonik.
Fotografija: Janja Garnbret bo jutri napadala rekordno šesto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo jutri napadala rekordno šesto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Prvo ime športnega plezanja Janjo Garnbret po zmagah na vseh letošnjih tekmah za svetovni pokal na balvanih jutri (ob 23. uri po našem času) v smučarskem Vailu čaka še zadnja preizkušnja sezone v tej disciplini. »V zgodovini tega športa takšnega plezalca v svetovnem merilu še ni bilo,« je dejal trener Urh Čehovin, ki reprezentanco spremlja v ZDA.
Janja Garnbret bo jutri napadala rekordno šesto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik
Janja Garnbret bo jutri napadala rekordno šesto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik

Garnbretova je v pripravljalnem obdobju največ pozornosti namenila prav balvanskemu plezanju. Za glavni cilj sezone si je začrtala lovoriko v tej disciplini in ga uresničila že po prvem delu. Na vseh petih tekmah je bila nepremagljiva; če bo jutri zmagala še v Vailu, se bo v zgodovino vpisala kot prva, ki bo dobila prav vse preizkušnje v sezoni.

Korošica se po treh tednih premora v svetovnem pokalu vrača v tekmovalni ritem. »Premor je bil zelo dobrodošel, čeprav bi bil lahko še malenkost daljši,« je razmišljal Čehovin. Dvajsetletnica je vseh pet zmag na videz dosegla lahkotno. Medtem ko so se tekmice mučile z reševanjem problemov, je ona vsakič suvereno našla odgovore na vsako vprašanje v steni. A večkrat je opozorila, da pot do nobenega vrha ni bila lahka, v vsako zmago je vložila ogromno energije in truda.

Med tritedenskim premorom ni počivala, tudi v tem času je nastopala, zmagala na balvanskem spektaklu v Ljubljani Triglav The Rock, nato še na uvodni tekmi v sezono težavnosti na tekmi državnega prvenstva. V začetku tega tedna pa je s Čehovinom ter kolegoma iz reprezentance Jernejem Krudrom in Gregorjem Vezonikom pripotovala v ameriški Kolorado.

Prav zaradi časovne razlike se je vodstvo reprezentance odločilo, da bodo čez Atlantik poleteli štiri dni pred tekmo, da bi imeli dovolj časa za premagovanje časovne razlike (Vail je osem ur za Slovenijo). Preden so se premaknili na prizorišče sklepnega dejanja sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju, so opravili dva treninga v Boulderju in Denverju.
 

Z mislimi v Tokiu 2020


Kljub uspešni letošnji reprezentančni beri v tej disciplini (na stopničke so se ob Garnbretovi prebili še Kruder, Anže Peharc in Mia Krampl) bodo na zadnji postaji tekmovali le trije. Se razlog skriva v visokih stroških zaradi poti v ZDA?

»Ne, razlog niso finance, temveč kvalifikacije za olimpijske igre. Za Janjo nekako računamo, da se bo tja uvrstila brez težav. Zelo si je želela tekmovati v Vailu, kjer je nastopila le enkrat in tedaj ni bila v finalu. Prepričan sem, da hoče popraviti ta rezultat in morda postati prva v zgodovini z zmagami na vseh tekmah v sezoni. Anže je zavoljo OI šel na priprave z drugim delom ekipe v Innsbruck, kjer trenira težavnost, čeprav je imel lepo možnost za uvrstitev med tri v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na balvanih. Tudi Mia, Katja Kadić in Vita Lukan so začele vaditi težavnost, saj potrebujejo po dva rezultata iz vsake discipline, če se hočejo uvrstiti na dodatno izbirno tekmo za OI. Jernej pa se je odločil v ZDA napasti še en dober rezultat na balvanih,« je iz Vaila še sporočil Čehovin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije