MUNDIAL

Svetovni prvaki v položaju, ki ga sploh niso vajeni

Nogometaši Nemčije v prvi tekmi na SP proti Mehičanom niso igrali kot šampioni.
Fotografija: Mesut Özil je daleč od svoje nekdanje vrhunske forme. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mesut Özil je daleč od svoje nekdanje vrhunske forme. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Nemški selektor Joachim Löw je 21. svetovno prvenstvo v nogometu začel z osmerico reprezentantov, ki so se pred štirimi leti v Braziliji ovenčali z lovoriko, toda proti Mehičanom še zdaleč niso igrali kot šampioni. Uvodno tekmo so namreč predvčerajšnjim na moskovskem stadionu Lužniki izgubili z 0:1 (edini gol je v 35. minuti zabil Hirving Lozano) ter tako prvič po letu 1982 in neuspešnem startu proti Alžiriji (1:2) odprli prvenstvo s porazom.


Kritike na račun Elfa so deževale od vsepovsod, soigralce je v pogovoru za nemško televizijsko postajo ZDF prvič javno okrcal tudi srednji branilec Mats Hummels. »Igrali smo tako kot proti Savdski Arabiji (pripravljalni dvoboj v Leverkusnu so pred enajstimi dnevi dobili z 2:1), le da proti boljšemu tekmecu. Ne razumem, zakaj se je odvilo v to smer, z Jeromom Boatengom sva bila v obrambi pogosto osamljena in prepuščena sama sebi,« je bil po tekmi vidno nezadovoljen 29-letni član münchenskega Bayerna, ki je poskušal reprezentančne kolege zbuditi s temi besedami: »Naslednji tekmi (s Švedsko – 23. t. m. in Južno Korejo – 27. t. m.) moramo obvezno dobiti! V nasprotnem primeru se bomo hitro poslovili od turnirja.«

Voda jim že teče v grlo

Da zdaj Nemcem, ki so jih pred začetkom šampionata v Rusiji mnogi poznavalci nogometa uvrščali v najožji krog favoritov, teče voda v grlo, se zaveda tudi Löw. »Dejstvo je, da se nam start ni posrečil po željah, zaradi česar smo se znašli v položaju, kakršnega nismo vajeni. S tem se moramo spoprijeti, izkoristiti naše prednosti in začeti zmagovati! Verjamem, da nam bo uspelo,« je omenil 58-letni trener iz mesta Schönau v Črnem gozdu (Schwarzwald). Glasnih kritik na račun predstave, ki so jo branilci naslova svetovnih prvakov uprizorili v Moskvi, ni manjkalo. Nekdanji izvrstni vratar Oliver Kahn je menil, da so jo njegovi rojaki še dobro odnesli.

Mesut Özil je daleč od svoje nekdanje vrhunske forme. FOTO: AFP
Mesut Özil je daleč od svoje nekdanje vrhunske forme. FOTO: AFP

»Mehičani so še posebno v prvem polčasu razkrili kar veliko slabosti naše reprezentance, ki bi lahko v drugem delu iz nasprotnih napadov prejela še več golov. Zato smo lahko srečni, da poraz ni bil višji,« je ocenil 49-letnik iz Karlsruheja, ki v zadnjem obdobju deluje tudi kot strokovni komentator pri ZDF. Z vsemi topovi je po Elfu udaril tudi nekdanji as Lothar Matthäus, sicer rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto Nemčije. »Že dolgo nisem videl tako slabe tekme nemške reprezentance na velikem turnirju,« je 57-letnik iz Erlangna zapisal v komentarju za časnik Bild, v katerem je še posebno ostre puščice izstrelil proti Jogijevemu ljubljencu ​Mesutu Özilu.


»Pri Mesutu pogrešam zlasti hitrost in govorico telesa. Pri Jogiju ima bolj ali manj proste roke in ogromno svobode, vendar ne da ničesar od sebe,« je Özila ošvrknil Lothar in pohvalil le Marca Reusa, ki je po vstopu v igro v 60. minuti precej poživil nemški napad. »Marco, ki je sprva sedel na klopi, bi imel pri meni zagotovljeno mesto v začetni enajsterici in bi vedno igral,« je še poudaril Matthäus, ki je kot kapetan popeljal nemško reprezentanco do naslova svetovnih prvakov leta 1990 v Italiji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije