SELEKTOR

Slovenska liga ponuja kader za reprezentanco

Slovenski selektor Matjaž Kek ocenjuje 1. SNL kot pravo tekmovanje za mlade. Celje in Mura zasluženo do lovorik, saj podpirata strokovno delo.
Fotografija: Matjaž Kek odšteva zadnje tedne do vnovične akcije slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Matjaž Kek odšteva zadnje tedne do vnovične akcije slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Tadej Regent

Matjaž Kek odšteva zadnje tedne pred načrtovano vrnitvijo reprezentančnega nogometa. Zavoljo tega je v zadnjem mesecu z dodatno vnemo spremljal slovensko nogometno prvenstvo in opazil marsikaj zanimivega. Selektor naše izbrane vrste je izpostavil zasluženo zmago Celja in nove prvake SNL opozoril, da jih šele zdaj čaka najzahtevnejše obdobje doma in na tujem.

Kaj je v vaših očeh najmočneje zaznamovalo ligaško sezono 2019/20?
Celjani so prekinili prevlado Maribora in Olimpije, pod črto pa zasluženo postali prvaki. To jim je uspelo v specifičnih okoliščinah, med katerimi je treba izpostaviti dolg premor zavoljo pandemije koronavirusa in igranje tekem brez navzočih gledalcev oziroma pozneje z omejenim številom navijačev.


Zakaj je uspelo Celjanom?
V pravem obdobju so znali biti najboljši in najbolj stanovitni. Sliši se enostavno, toda ni tako. Ne bom rekel, da so unovčili le slabosti Maribora in Olimpije, ampak so uveljavili tudi svojo kakovost in svoj način dela.

Naj vas vprašam kot trenerja in upravljavca, ki zna voditi srednje velike kolektive. Kako pomembno je, da te uprava in okolje podpreta tudi v obdobju, ko ti ne gre?
Lovoriki sta šli v kluba, ki sta zaščitila kontinuiteto strokovnega dela. Ante Šimundža že nekaj časa gradi Murino zgodbo na pravi nogometni način, podobno je z Dušanom Kosićem v Celju, to je potrditev veljave slovenske stroke. In hkrati potrditev, da je treba stroko podpreti tudi v trenutkih, ko na videz ne prinaša rezultatov, saj je težko, da v 36 krogih ne bi bilo obdobja rezultatske krize.

Ocena derbija v Celju?
Potrdilo se je, kar ste pisali že pred tekmo: da Olimpija premore individualno kakovost, s katero bi lahko zmagala v Celju in bi bilo seveda drugače. Na koncu so prevladali kolektivni pristop, večja želja Celjanov in njihova pozitivna energija. Predvsem v drugem polčasu je Olimpija pokazala, da premore kakovost.

Kaj je pred Celjem?
Celje šele zdaj prihaja v novo zahtevno zgodbo – kako na eni strani monetizirati doseženo tudi na trgu, torej v prestopnem roku, hkrati pa ohraniti stabilnost na igrišču in se pripraviti na kvalifikacije za ligo prvakov. To je velik izziv.

Čez tri tedne sledi nova sezona 1. SNL. Kako naj se klubi lotijo izziva?
Nekaj dni dopusta je nujnih in hkrati dovolj, da se igralci in strokovni štabi klubov resetirajo po zahtevni in izjemno dolgi sezoni ter nato preklopijo na izzive v sezoni 2020/21 in prve evropske bitke. Potrditev državnega prvenstva je najboljša prav čez uspešno evropsko nastopanje.

Tudi poletje bo edinstveno?
Mislim, da se bodo karte na novo premešale, saj je letošnji prestopni rok zelo dolg, na tržišču bo ogromno igralcev brez odškodnin. Marsikoga boš lahko angažiral, če boš imel razdelan skavting in sprejeto jasno strategijo. Obenem drži, da so naši klubi odvisni od finančnega izplena v prestopnih rokih, cene pa so se znižale in trenda še ni konec. Težko bo dosegati odškodnine izpred pandemije koronavirusa.

Toda pred nami je natrpan urnik tekem, časa za počitek ne bodo imeli ne strokovnjaki ne navijači.
V nogometu bodo zelo dolgo vladale visoke temperature in bo zelo vroče, ne le avgusta. Čakamo na zaključek Uefinih tekmovanj v ligi prvakov in evropski ligi, kmalu bo oživela nova sezona prvenstev po Evropi, ob tem si želim, da nas septembra čakajo tudi tekme reprezentanc.

Ste opazili koga v 1. SNL?
Vidim jih več tako za mlajše selekcije kot za člansko reprezentanco. Tujci so na vrhu strelcev, najkoristnejši nogometaš po širokem izboru pa ima slovenski potni list (Mitja Lotrič, op. a.) … Morda dobimo novega reprezentanta tudi skozi prestopni rok. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije