KOLESARSTVO

Salbutamol vas pa prav nič ne briga!

Britanci imajo na letošnji kolesarski dirki po Italiji junaka in osmoljenca Simon Yates se kiti z rožnato majico, Chris Froome ni čisto pravi.
Fotografija: Christopher Froome  FOTO: AFP
Odpri galerijo
Christopher Froome  FOTO: AFP

RIM – Dober teden dni tritedenske 101. kolesarske dirke po Italiji je za nami, rožnato majico skupno vodilnega nosi Britanec Simon Yates. Veliko je takšnih, ki si želijo končne zmage in slave, fant iz manchestrskega okrožja ne skriva ambicij.

»Že vse od začetka nisem skrival, da sem tukaj, ker želim zmagati, želim dobiti Giro d'Italia,« je na včerajšnji dan premora na italijanski pentlji brez pentlje povedal Yates. »Iz dneva v dan sem močnejši. To je bil odličen začetek Gira, a še veliko cest je treba prepeljati. A vseeno, če bi mi kdo pred startom navrgel, da bom zdaj v takšnem položaju, bi mu odvrnil, da bi bil v takšnem primeru zelo zadovoljen,« je dodal Britanec, ki si je skupno vodstvo privozil v četrtkovi etapi z vzponom na Etno, zmagal pa je v nedeljski gorski etapi na Gran Sasso.

Dokler nekomu ne spodrsne, drugi ne pride do veljave, Simon Yates ima svoje ambicije, zato pa je bil dozdajšnji potek letošnje dirke po Italiji sila mučen za največjega favorita Chrisa Frooma. »Nisem pri sebi že vse od starta dirke. Na napačni nogi sem že od padca v Jeruzalemu, položaj v skupnem seštevku ni takšen, kot bi ga bil navajen. Zmaga na letošnjem Giru je resda zdaj otežena, a v kolesarstvu so se že zgodile nepredvidljive stvari. Vincenzo Nibali je leta 2016 Giro dobil, imel pa je že več kot tri minute zaostanka. Bojeval se bom naprej, niti ne razmišljam o tem, da bi odstopil,« si kanček upanja daje lanski šampion Toura in Vuelte, ki z Girom torej lovi trojček, a trenutno na skupnem enajstem mestu za vodilnim Yatesom zaostaja za dve minuti in 27 sekund.

Froome je letos na italijanski pentlji padel že dvakrat; najprej na treningu za Girov uvod, kronometer v Jeruzalemu, nato še v etapi na Gran Sasso. Na zadnjem vzponu je na mokri asfaltni podlagi poljubil tla in slabo kaže, da bo na koncu dirke poljubil pokal za skupno zmago. »Boli me desna stran telesa, zaradi tega ne čutim pravega ravnotežja, leva stran zato gara, da bi to nadomestila.

Vseeno so to še zgodnji dnevi dirke, niti na njeni polovici nismo, še vedno premorem motivacijo,« pravi v Keniji rojeni kolesar, ki na Giro ni prišel v vrhunski formi. »Razmišljam že tudi o Tour de Franceu. Mnogi so si želeli skupne zmage tako na Giru kot Touru, v preteklosti smo videli, da ko prideta mesec julij in francoska pentlja, ti kolesarji v svoji formi pregorijo,« je menil Froome. Ta pa je na vprašanje, ali zaradi astme še vedno jemlje zdravilo s salbutamolom, vemo, da je na Vuelti storil prekršek protidopinškega pravilnika, novinarjem osorno odvrgel: »Če sem iskren, resnično menim, da ta stvar ne sme nikogar brigati, to so moji zaupni zdravstveni podatki.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije