ŠAH

Šahovska novoletna turneja

Podeljeni spletni naslovi na hitropoteznem EP za člane in mladinskem SP.
Fotografija:
Odpri galerijo

V soboto se začenja drugi turnir druge sezone elitne spletne serije z najboljšimi šahovskimi igralci na svetu. Po predtekmovanju, v katerem se bo 12 udeležencev najprej pomerilo za osem mest v izločilnih bojih, se bo turnir s finalom zaključil 3. januarja. Tokratni nagradni sklad bo z 200.000 dolarji dvakrat večji od prvega turnirja, zmagovalca pa čaka kar 60 tisočakov.
ni podpisa
ni podpisa

Najboljša osmerica na predhodnem turnirju se vrača tudi tokrat, med štirimi novimi imeni pa sta Rus Aleksander Griščuk, trikratni svetovni prvak v hitropoteznem šahu, in Španec Anton Guijarro prejela največ spletnih glasov publike, medtem ko sta bila sekundant svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, še en Rus Danil Dubov in Indijec Pentala Harikrišna, deležna posebnega povabila. Carlsen se bo tokrat v prvi vrsti želel oddolžiti za finalni poraz na prvem turnirju, ki mu ga je zadal Američan Wesley So, neporavnane račune pa ima tudi s Francozom Maximom Vachierjem Lagravom, saj ga je ta kmalu zatem izločil v polfinalu spletnega hitropoteznega pokala na spletni strani chess.com. Svetovni prvak je večji del letošnjega leta na spletu deloval popolnoma nepremagljivo, po dveh drobnih spodrsljajih pa njegove zmage morda vendarle niso več tako samoumevne.
 

Urhova se je dokazala


Končali pa sta se še dve uradni tekmovanji prek spleta. Na evropskem hitropoteznem prvenstvu je sodelovalo več kot tristo nastopajočih, šestnajst najboljših po enajstih krogih uvodnega dne pa je tekmovanje nadaljevalo v osmini finala. Slednje ni uspelo nobenemu od treh slovenskih predstavnikov, najvišje uvrščen je bil na koncu 16-letni Jan Šubelj na 76. mestu.

Prvi evropski prvak v hitropoteznem šahu prek spleta je postal Anglež Gawain Jones, ki je v finalu z 2,5 proti 0,5 premagal legendarnega latvijskega velemojstra Alekseja Širova, ki nastopa pod špansko zastavo. Zato pa smo imeli predstavnico v izločilnem delu spletnega svetovnega prvenstva v mladinskih kategorijah. Zala Urh se je med dekleti do 18 let prebila do četrtfinala, kjer jo je nato premagala favorizirana Američanka Annie Wang. Zala je imela predvsem v prvi od dveh partij minidvoboja priložnost za zmago, a ji ni uspelo izkoristiti precej boljšega položaja po odprtju, nato pa je popustila v komplikacijah.


Kljub temu je lahko zadovoljna, da se ji je v izjemno zahtevnih evropskih kvalifikacijah uspelo uvrstiti med najboljše tri, s čimer si je priborila nadaljevanje v izločilnih dvobojih in ponovno dokazala, da spada med najboljše igralke svoje generacije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije