HOKEJ

Risom sreča obrnila hrbet za četrtfinale OI

Slovenski hokejisti so se po porazu z Norvežani od OI poslovili na 9. mestu. Jan Muršak si je štel v čast, da je bil lahko kapetan tako srčnim risom.
Fotografija: Kapetan Jan Muršak trdi, da si s soigralci nimajo česa očitati. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kapetan Jan Muršak trdi, da si s soigralci nimajo česa očitati. Foto: AFP

GANGNEUNG – Slovenska hokejska reprezentanca je že slabo uro pred tekmo z izbrano vrsto Norveške, proti kateri je po odlični predstavi izgubila z 1:2 – po podaljšku (1:0, 0:0, 0:1) doživela hud udarec, potem ko je zaradi kršenja protidopinških pravil ostala brez Žige Jegliča, člana drugega napada in strelca zmagovitega gola iz kazenskega strela proti Slovaški. Zagotovo se je njegova odsotnost na ledu poznala, toda risi so se, po podvigih nad Američani in Slovaki v skupinskem delu OI okrepljeni s samozavestjo, sila pogumno lotili vikingov, s katerimi so sicer izgubili zadnje tri medsebojne dvoboje na svetovnih prvenstvih. Risi so pod vodstvom finskega strokovnjaka Karija Savolainena pred več kot 6000 gledalci silovito pritisnili na Skandinavce. To se jim je obrestovala v sedmi minuti, ko so izkoristili prednost igralca več na ledu, po natančni podaji Jana Muršaka pa je Slovenijo popeljal v vodstvo Jan Urbas.

Zadeli tudi vratnico

Zlasti prva slovenska peterka s štajerskim kapetanom na čelu si je tudi v nadaljevanju ustvarila precej lepih priložnosti, a jih na žalost ni izkoristila ali jih je izničil odlično razpoloženi norveški vratar Lars Haugen. Razmerje v strelih (16:9) dobro prikaže, kolikšna je bila v uvodnih 20 minutah slovenska premoč v veliki olimpijski dvorani. Potem so pobudo prevzeli Skandinavci, njihov pritisk je obrodil sadove v 44. minuti, ko je na 1:1 izenačil Tommy Kristiansen. Do konca je bilo nato še večkrat vroče na obeh straneh, risi so zadeli tudi vratnico. Potem ko je moral tik pred iztekom časa v rednem delu na kazensko klop Andreas Bonsaksen, so Slovenci podaljšek začeli z igralcem več na ledu, vendar niti te priložnosti niso unovčili. Na drugi strani pa je prav Bonsaksen svojo prvo večjo, potem ko je izkoristil gnečo pred vrati Gašperja Krošlja, od daleč natančno meril in z zadetkom zapečatil usodo risov, ki so se tako od turnirja poslovili na devetem mestu – pred Švico, Slovaško in Južno Korejo.

Nikogar se niso ustrašili

»Z izjemo petih minut v zadnji tretjini smo bili boljši od Norvežanov, borili smo se po svojih najboljših močeh, na koncu zadeli tudi dve prečki, toda sreča nam ni bila naklonjena. Nimamo si kaj očitati, da se nismo uvrstili v četrtfinale. Če bi nam kdo pred začetkom OI ponudil po dve zmagi in poraza, bi to takoj sprejeli,« je poudaril Muršak, ki je bil najbolj vesel tega, da so se znova predstavili v lepi moštveni luči. »Najpomembneje se mi zdi, da smo prikazali dobre igre in da se nikogar nismo ustrašili, niti Rusov ne!« je povedal in pribil, da mu je bilo v čast biti kapetan slovenski reprezentanci na OI, na katerih sta se mu kajpak najbolj vtisnili v spomin zmagi nad ZDA in Slovaško. Podobno je razmišljal Savolainen. »Ponosen sem na to ekipo in doseženo na OI. Dosegli smo dve zmagi in bili res blizu tretji. Seveda je vsak poraz boleč, toliko bolj, če ga doživiš v podaljšku, v katerem pogosto zmaga srečnejša ekipa,« je potegnil črto 62-letni Finec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije