116 KILOGRAMOV

Rada bi dvignila dve Nastasji

Najboljša slovenska dvigalka uteži Nastasja Štesl pred drugo magistrsko nalogo. Z zmago na turnirju v Srbiji potrdila nastop na sredozemskih igrah v Tarragoni.
Fotografija: Nastasja Štesl. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Nastasja Štesl. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Olimpijsko dviganje uteži je v Sloveniji (še) precej zapostavljeno, pa imamo tudi pri nas tekmovalko, ki dviguje že prav spodobne teže in dosega lepe mednarodne rezultate. To je Nastasja Štesl, ki je pred dobrima dvema tednoma na močnem turnirju v Srbiji pod vodstvom trenerja Damjana Čanžka zablestela z zmago v kategoriji do 63 kilogramov, potem ko je izboljšala tri državne rekorde - v potegu (75 kg), sunku (93 kg) in skupno (168 kg). S tem (po)dvigom je potrdila tudi udeležbo na bližnjih sredozemskih igrah v Tarragoni (med 22. junijem in 1. julijem), na katerih bo slovenske barve v dviganju uteži zastopal tudi Matjaž Erjavec.

Velika želja nastop na OI

Najboljša slovenska dvigalka uteži, ki si lasti že pet naslovov državne prvakinje in devet državnih rekordov, se je s tem športom spoznala, ko se je pred dobrimi sedmimi leti iz Murske Sobote preselila v Ljubljano. "Po obisku funkcionalnega centra, v katerem so imeli tudi tako imenovano vadbo crossfit, ki vsebuje prvine gimnastike, atletike, dviganja uteži ..., sem začela trenirati in tekmovati v kettlebell liftingu (dviganje girje) ter se brez kakšnih posebnih priprav udeleževala državnih prvenstev v olimpijskem dviganju uteži. Sčasoma sem se popolnoma posvetila tej panogi," se je svojih prvih stikov z utežmi spomnila 27-letna Sobočanka, ki si ne zastavlja dolgoročnih ciljev, ker se ji zdi, da bi si z njimi postavila tudi meje. "Ne pogledujem pretirano v prihodnost, ampak grem iz treninga v trening, iz tekme v tekmo. Najpomembneje mi je, da ves čas napredujem, nekega dne pa bi rada v sunku dvignila dvakratnik svoje teže. Če imam zdaj 58 kilogramov, bi to torej pomenilo 116 kilogramov, do katerih me čaka še precej dela," se zaveda Šteslova, katere velika želja je kakopak nastop na olimpijskih igrah. Novembra pa se ji v Turkmenistanu obeta krstni nastop na svetovnem prvenstvu, za katerega je doslej edina v Sloveniji že izpolnila normo.

Trenira v dedkovi garaži

Lani je v Splitu prestala ognjeni krst na evropskem prvenstvu, na katerem je zasedla 16. mesto, letošnjega v Bukarešti se na žalost ni mogla udeležiti zaradi birokratskega zapleta. "S svojimi zdajšnjimi dosežki bi se tam uvrstila okrog osmega mesta, kar bi bil za naše razmere že zelo dober rezultat. Po vidnejših uvrstitvah je sicer izjemno težko poseči, saj pogoji, v katerih delujemo, niso primerljivi s tistimi, ki jih imajo v drugih državah. Dviganje teži zahteva namreč ogromno truda, profesionalci vadijo po trikrat na dan, obenem pa morajo tudi veliko počivati. Mi si tega ne moremo privoščiti, saj ob rednih treningih tudi študiramo in hodimo v službe; sama tako v enem od podjetij delam kot menedžerka oziroma ključna skrbnica kupcev, poleg tega pomagam še v športnem društvu Evolucija," je pojasnila članica KDU Jeklo in pripomnila, da pogosto - ker med tednom nima dosti časa - vadi za vikende, ki jih preživlja doma v Murski Soboti. "A v Prekmurju nimamo pogojev za tovrstne treninge, zato sem si s pomočjo pokroviteljev, ki sem jim nadvse hvaležna, uredila telovadnico kar v dedkovi garaži," je še zaupala magistrica kineziologije, ki je vzporedno s Fakulteto za šport obiskovala tudi študij na Ekonomski fakulteti, na kateri ji manjka le še magistrska naloga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije