SKAKALCI

Prevc še ne bo nared za Vislo

Gorazd Bertoncelj zadovoljen s pripravljenostjo slovenskih skakalcev. Kot pravi, se jim ni treba bati uvodnih preizkušenj za svetovni pokal.
Fotografija: Gorazd Bertoncelj se že veseli uvodnih tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Gorazd Bertoncelj se že veseli uvodnih tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih. FOTO: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – Čeprav zunanje temperature pri nas in drugod po srednji Evropi niso še prav nič podobne zimskim, poljski prireditelji zagotavljajo, da bodo pravočasno zasnežili veliko skakalnico v Visli, kjer se bo že čez enajst dni s kvalifikacijami začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najboljši skakalci na svetu medtem na različnih napravah odpravljajo napake in pilijo tehniko, da bi čim bolje pripravljeni pričakali uvodne preizkušnje na jugu Šlezije.

Slovenski reprezentanti so pod vodstvom glavnega trenerja Gorazda Bertonclja v minulih tednih opravili več krajših priprav v Innsbrucku, Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, kjer so se po ledeni smučini spuščali in z nje vnovič odskakovali tudi minulo soboto. Verjetno bi pod Senčno goro ostali še kakšen dan dlje, če organizatorji ne bi zaprli skakalnice za tujce in na njej do nadaljnjega dovolili vaditi le članom nemške reprezentance. Za podoben korak so se odločili tudi Poljaki v Zakopanah. A ne glede na to v našem taboru ocenjujejo, da so dobro izkoristili treninge, zato se že veselijo bližnjega starta poolimpijske tekmovalne zime 2018/19. "Moram reči, da so fantje dobro pripravljeni, občutno boljše kot, denimo, v minulem poletju," je razkril Bertoncelj, še bolj zadovoljen tudi zaradi zadnjih primerjav, ki so jih imeli naši skakalci s Čehi in Rusi.

Bližje Klimovu kot poleti

Kot je pristavil, so njegovi izbranci zdaj precej bližje Jevgeniju Klimovu, skupnemu zmagovalcu letošnje velike nagrade FIS, kakor so mu bili pred nekaj meseci. Na vprašanje, katere tekmovalce bo prijavil za Vislo, je odvrnil, da se ekipa še sestavlja, dokončno pa naj bi bila znana do tega četrtka. Jedro reprezentance naj bi na začetku tvorili nosilci iz poletne sezone s Timijem Zajcem na čelu. "Timi je ohranil vrhunsko formo, drugi pa so mu dosti bolj konkurenčni, kot so mu bili, zato se lahko veselimo uvodnih preizkušenj. Zagotovo pa se nam jih ni treba bati!" je poudaril 42-letni Kranjčan in potrdil, da je med kandidati za nastop na uvodni prireditvi za svetovni pokal tudi Žak Mogel, ki je Sloveniji priskakal dodatno kvoto prek celinskega pokala, v ekipo pa bi se lahko uvrstil tudi kateri od izkušenih članov reprezentance B. Jasno pa je, da na Poljsko – tudi zaradi lanskega slabo pripravljenega doskočišča na skakalnici Adama Malysza – ne bo odpotoval Peter Prevc, ki je po večmesečnem premoru zaradi težav z gležnjem opravil le dobrih 60 skokov.

"Peter za zdaj normalno vadi in solidno skače, niso pa njegovi skoki še vrhunski, kar je razumljivo. Navsezadnje po treningih še vedno čuti bolečine v gležnju, ki je povrhu še precej trd," je zaupal Bertoncelj in dodal, da se bodo po vrnitvi s Poljske odločili, ali bo najstarejši od bratov Prevc morda odletel na drugo postajo v Kuusamo (od 23. do 25. novembra) ali na katero naslednjo. Slovenski selektor vsekakor računa, da bo skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 za tekme med elito nared najpozneje do Engelberga (od 14. do 16. decembra).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije