IZJEMEN DVOBOJ

Pogačar in Vingegaard treseta francoske Alpe

Slovenski kolesarski as na Touru še ni strl izjemnega danskega tekmeca. Po današnjem dnevu premora še dve ključni alpski etapi na dirki po Franciji.
Fotografija: Kamor gre Tadej Pogačar, gre tudi Jonas Vingegaard. FOTO: Garnier Etienne/Reuters
Odpri galerijo
Kamor gre Tadej Pogačar, gre tudi Jonas Vingegaard. FOTO: Garnier Etienne/Reuters

Rivalstvo med Tadejem Pogačarjem (UAE) in Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma) se bo kot kaže v zgodovino zapisalo kot eno od najbolj napetih in izenačenih na Touru. Slovenski in danski zvezdnik nas razdvajata z infarktnim dvobojem, ki še zdaleč ni odločen. Po dveh tednih spektakularnega dirkanja Pogi le 10 sekund zaostaja za rumeno majico.

Če nas ne bi navduševal izjemen kolesarski spektakel, ki je te dni zajel Savojske Alpe, bi lahko zapisali, da so se tresle gore in se je rodila miš. V zadnjih dveh dneh je karavana Toura prekolesarila deset kategoriziranih alpskih vzponov in skupno skoraj 9000 višinskih metrov, pa se je stanje na vrhu skupnega seštevka spremenilo za pičlo sekundo.

To je tokrat pridobil Vingegaard, potem ko je Pogačar vztrajno in po malem topil njegovo prednost, ki je po 5. etapi znašala 53 sekund, po 13. etapi pa 9.

Četudi je bil razplet v boju za rumeno majico sila podoben, smo gledali povsem različni alpski etapi. Sobotno 14. je imela pod nadzorom Jumbo Visma, ki nikogar ni spustila predse za več kot dve minuti. Dan kasneje je bilo precej bolj kaotično. V taboru nosilca rumene majice so v akcijo poslali Wout van Aerta, ki mu je v pobeg dneva sledilo kar 37 kolesarjev, med katerimi je bil nekaj časa tudi Luka Mezgec (Jayco Alula).

Zmago odnesel Wout Poels

Pri Pogačarjevi UAE so se zadovoljili s tem, da je v ospredju van Aertu družbo delal Marc Soler. Vprašanje je bilo, ali bosta čakala svoja kapetana, ali se bosta borila za etapno zmago. Belgijec si je želel dnevne slave, vendar mu ni uspelo. Na ciljnem vzponu na Saint-Gervais pod Mont Blancom mu jo je odnesel Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious).

Tudi Španec bi se bržčas potegoval za zmago, če bi bil dovolj močan, a je bil na koncu dobrodošel pomočnik v Pogačarjevem dvoboju z Vingegaardom, ki bi bil stežka bolj izenačen. Najprej sta se velika favorita v 14. etapi udarila na vzponu na Jeux Plane, na katerem sta morda odločilni Pogačarjev napad v boju za odbitne sekunde in etapno zmago ustavila nespretna motorista, ki nista dovolj hitro pospešila in mu zaprla pot. Vingegaard je na vrhu klanca pridobil tri sekunde proti Pogačarju, ki je dve nazaj dobil v ciljnem sprintu za 2. mesto, potem ko je njuno taktiziranje za največji uspeh v karieri izrabil Carlos Rodriguez (Ineos).

Wout Poels je znova osrečil šefe pri Bahrain Victorious. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Wout Poels je znova osrečil šefe pri Bahrain Victorious. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Vzpon iz Saint-Gervaisa proti smučišču Le Bettex pa je bil drugo prizorišče velikega dvoboja, v katerem je Pogačar računal na ekipno premoč. Njegovim pomočnikom je uspelo osamiti Vingegaarda 5 km pred vrhom, ko je omagal tudi Sepp Kuss, ki se je ob množičnem padcu v prvem delu etape znašel na tleh. Pogačar je imel pred seboj še Adama Yatesa, ki se je celo sam odpeljal proti cilju, da bi se pomaknil bližje 3. mestu v skupnem seštevku in morda tudi izzval Vingegaardovo reakcijo. Ta pa je le čakal na Pogačarjeve poteze tudi v trenutkih, ko se je zdelo, da Slovenec popušča. Vendar Pogiju ni zmanjkovalo moči, pripravljal se je na naslednje skoke, ki pa niso imeli želenega učinka. Zadnjega mu je pripravil Soler, a danski branilec lanske zmage na Touru in njegov edini pravi izzivalec sta v cilj prikolesarila z ramo ob rami.

V vožnji na čas konec mrtvega teka

»Poskušal sem napasti, vendar sem videl, da se Jonas zelo dobro počuti, zato nisem zapravil preveč energije. Pred nami so še tri odločilne etape, prepričan pa sem, da bo boj za zmago še naprej zelo tesen,« je v cilju povedal Pogačar, ki ne skriva, da bi raje videl, da bi bile vloge obrnjene. »Vsekakor bi bil rad v prednosti, boljše je biti 10 sekund spredaj kot zadaj proti tako močnemu tekmecu,« je nadaljeval Pogačar, čigar mrtvi tek z Vingegaardom se bo bržčas končal jutri.

V 22,4 km dolgi vožnji na čas ne bosta mogla slediti drug drugemu, vsak bo imel svoj boj s štoparico. »V vožnji na čas bodo razlike, a tudi tu dirka še ne bo odločena, potem nas čaka še Col de la Loze,« je Tadej Pogačar opozoril na preostali alpski etapi, na katerih bo imel lepo navijaško in družinsko podporo. »Starši so že lep čas v Franciji, pred nekaj dnevi je prišla še moja zaročenka Urška, to je dodatna motivacija, da se borim do konca,« je še povedal Pogi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije