KOŠARKA

Po lovoriko k vzhodnim sosedom

Košarkarski trener Gašper Okorn se je preselil v tabor madžarskega Falca.
Fotografija: Gašper Okorn se je preselil na Madžarsko. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Gašper Okorn se je preselil na Madžarsko. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Nekdanjim trenerjem ljubljanske Olimpije se ne piše slabo. Tudi 45-letnemu Gašperju Okornu, ki je sredi lanske sezone dobil nogo v Stožicah. Po več kot letu in pol na ljubljanski barki si je odpočil, dobil je odpravnino, potem pa našel novo službo. Vsaj eno leto bo domoval in služboval v madžarskem mestu Szombathely, kjer je postal trener ekipe Falco. Letos mineva 10 let, odkar so bili Okornovi novi delodajalci prvič in zadnjič državni prvaki. V zadnjih dveh letih so izgubili finale pokala in državnega prvenstva. Morda se jim z Okornom na klopi pišejo zlati časi.


"To je pravo košarkarsko mesto. V ponedeljek smo začeli treninge, vsak dan pa ljudje prihajajo v dvorano in gledajo, kako treniramo. Ničesar ne skrivamo, naj ljudje uživajo. Madžari košarko naravnost obožujejo, imajo jo radi," strne Okorn prve vtise, ko ga pokličemo na tuje. Ni prvič v tej vlogi, do zdaj je bil trener že v Latviji in na Poljskem. "Treniramo doma, razmere so dobre, v naši dvorani, ki je tako rekoč nova, nam ničesar ne manjka. Prej sem govoril o navijačih, zato je prav, da povem še to: dvorana sprejme 4100 gledalcev. Do danes je prodanih že 1700 sezonskih vstopnic," izpostavi Okorn, ki se ne pritožuje. V klubu ima dobre razmere, v mestu so mu našli stanovanje, poskrbeli so tudi za avto.
 

Kupil je "Dolenjca"


Še pomembnejše je, da so mu sestavili ekipo po njegovem okusu. Pika na i je bil prihod Američana Rona Curryja, ki ga slovenski ljubitelji košarke dobro poznajo, saj je v sezoni 2016/17 igral za Krko. Nazadnje je bil v nemškem Bonnu, zdaj pa je prišel po igralne minute in evre na Madžarsko. "Madžarski košarki se dela krivica. Ne predstavljate si, za koliko denarja se tu igra. Država izjemno podpira šport, ne manjka subvencij in davčnih olajšav za podjetja, ki so zato še bolj motivirana za vložke v šport," nadaljuje Okorn. Malce ga skrbi le madžarski podmladek.
Gašper Okorn se je preselil na Madžarsko. FOTO: Blaž Samec
Gašper Okorn se je preselil na Madžarsko. FOTO: Blaž Samec

"Rad bi nekaj naredil z mladimi, zato sem na trening poklical pet nadarjenih mladih igralcev. A ne morejo slediti ritmu prve ekipe. Tu šteje rezultat prve ekipe. A toliko denarja ali pa vsaj del tega bodo morali vložiti še v mladinske pogone," svetuje Okorn. Klub bo še tretjo sezono zapored igral v Evropi, točneje v Fibinem pokalu. "Želijo biti poleg, čeprav veliko pričakujejo od domačega prvenstva. V Evropi pa bi se radi primerjali, stroški potovanj tu niso problem, preprosto hočejo igrati," nadaljuje slovenski strateg, ki ga v nadaljevanju evropske jeseni čakajo tekmeci iz Madžarske, Italije in Anglije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije