ATLETIKA

Pleško kladivaško vesolje za Kozmusom

Metalec kladiva Nejc Pleško že na uvodu sezone izboljšal osebni rekord. Član AK Olimpija skrivnost napredka vidi predvsem v tehnični plati meta.
Fotografija: Nejc Pleško je do osebnega rekorda prišel s tehnično izboljšanim metom. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Nejc Pleško je do osebnega rekorda prišel s tehnično izboljšanim metom. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Kdo pravi, da za Primožem Kozmusom ni več vesolja? Najboljši slovenski atlet doslej, po poklicu metalec kladiva, je znal orodje zalučati celo čez magično mejo 80 metrov, po njegovem odhodu v športni pokoj pa v Sloveniji ni zazijala popolna praznina. Nejc Pleško je namreč 5. maja na mitingu v Zagrebu kladivo zalučal do mejnika novega osebnega rekorda, 75,50 metra, že na prvem tekmovanju sezone pod milim nebom pa je izpolnil tudi normo za nastop na evropskem prvenstvu v Berlinu. Na zloglasnem olimpijskem stadionu, seveda spomin zaide v leto 1936, ko je že grozil nacistični škorenj, se bo tekmovalo od 7. do 12. avgusta. "Zimski trening se je vsekakor obrestoval," je še dodatno izboljšanje osebne rekordne znamke napovedal 25-letni član Atletskega kluba Olimpija. No, Kozmusov naslednik je do oktobra predlani vadil s trenerjem Lovrencem Umekom, odtlej pa je njegov vaditelj Vladimir Kevo, ki je šampionsko tesal tudi Kozmusa. "Po zamenjavi trenerja sem lani pri vrženi daljavi napredoval za meter, s 73,63 sem šel na 74,30. Doumel sem, kaj trener hoče, prej sem treniral povsem drugače kot zdaj. Bistven je tehnični model, delali pa smo tudi na specialni moči. Ta rezultat, osebni rekord, je skupek vsega. Je pa tako, da se mi zdi, da sem zdaj telesno nekoliko šibkejši, kot sem bil pretekla leta. Tehnično pa sem kladivo bolje zapeljal, to je to. Sem povsem neobremenjen, denimo, če hočeš iti še kakšno stopnico višje, je treba iti tudi kakšno nazaj," razloži kladivaš, ki ima tačas sedemnajsti izid v Evropi.
 

Brazilec ni prepirljiv

No, Nejc Pleško pa veliko časa prevadi z brazilskim metalcem Wagnerjem Domingosom. "Trening z njim, ko je v Sloveniji, denimo lani in letos, pomaga. Je tudi takšna oseba, da na treningu ni prepirljiv, pomagava drug drugemu. Če je pri vadbi nenehno rivalstvo, pa to ne pripelje daleč. Neko krajše obdobje že, ne pa denimo vso zimo, poleti, ko so mitingi, pa nato pregoriš," navrže 186 cm visoki in nekaj pod sto kilogramov krepki mladenič. "Delamo na tem, da bi osebni rekord še izboljšal, met 75,50 pa je kazalnik, da smo na pravi poti. Smo v polnem treningu, opažamo, da ker sem za kanec utrujen, malce nagaja tehnični model. Sicer pa, bolj ko se športnik približuje skrajnemu roku za dosego norme za velika tekmovanja, težje je to vreči," je vesel, da je Berlin že zagotovljen. Tam pa bo cilj gotovo preseči kvalifikacijsko normo in se na evropskem prvenstvu prebiti v finale dvanajsterice. "Odvisno od tega, na koliko bodo postavili kvalifikacijsko normo. Kolikor spremljam rezultate in kakšna je smernica, bi to lahko bilo 78 metrov. A realno, če se bo vrglo 75 metrov, bo metalec stoodstotno v finalu. Upam si trditi, da bosta v kvalifikacijah morebiti dva junaka, ki bosta presegla 78 metrov, pa tudi za to ne bi bil povsem gotov," sklene Nejc Pleško.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije