ORLI LETIJO

Peter Prevc tretji, mali kristalni globus Jelarju (FOTO)

Kakšen spektakel so pripravili naši skakalci.
Fotografija: Žiga Jelar.  FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Žiga Jelar.  FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Kakšen spektakel in kakšni poleti. Peter Prevc se je danes še tretjič povzpel na stopničke v dolini pod Poncami. Zmaga je tokrat šla v roke Norvežanu Mariusu Lindviku, na drugem mesto je bil Japonec Jukija Sato, Peter Prevc pa tretji. Od čertega do sedmega mesta so razvrstili Slovenci: Timi Zajc (4. mesto),  Anže Lanišek (5. mesto), Žiga Jelar (6. mesto) in Cene Prevc (7. mesto). Lovro Kos je tekmo končal kot 20.

Šov Slovencev v Planici

Peter Prevc se je zavihtel že na 57. stopničke v svoji karieri. Timi Zajc je bil zmagovalec v točkovanju Planica 7, Anže Lanišek je z 244,5 metra dosegel osebni rekord v finalu. Žiga Jelar se je razveselil malega kristalnega globusa v skupnem točkovanju v poletih, Cene Prevc pa je poletel najdlje, in sicer 246 metrov. Slovenski skakalci so za Avstrijci v pokalu narodov zaostali za pičlih 47 točk.

Mali kristalni globus v točkovanju poletov dobi Žiga Jelar, na drugem mestu je sezono zaključil Timi Zajc. Dobitnik velikega kristalnega globusa je Rjoju Kobajaši.

Žiga Jelar. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Žiga Jelar. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

»Pri prvem skoku sem šel na vse ali nič, pa je šlo, pri drugem sem tudi izhajal iz tega, pa sem imel malo prenizko parabolo. Tako sem užival v teh dneh. Verjetno se še ne zavedam, kaj mi je tu uspevalo. Malega kristalnega globusa še nikoli nisem videl v živo,« je v prvem odzivu za RTVS dejal navdušeni Žiga Jelar.

Peter Prevc je dejal, da je bila to ena najdaljših tekem. »Ponovno sem se uvrstil na zmagovalni oder, rekorda pa ni bilo,« je dejal in dodal, da je bil sposoben skočiti do rekorda.  Povedal je, da ima krila za prihodnjo sezono že razprta in da je cilj, da ohranijo formo, da ne bo prišla »malo prepozno tako kot letos«.

Serija poletov čez 240 metrov

V drugi seriji je kot prvi Slovenec nastopil Lovro Kos in poletel 227 metrov. Letalci so eden za drugim leteli čez 240 metrov. Prvi v drugi seriji je čez mejo 240 poletel Norvežan Granerud, ki je pristal pri 243,5 metra, sledil je Avstrijec Michael Hayboeck, ki je skočil do 244,5. Naslednji, ki je preskočil 240 metrov, je bil Karl Geiger z 242 metri.  Anže Lanišek pa je poletel do 244,5 in dosegel osebni rekord. Sodnik iz Švice mu je celo podelil oceno 20. Z veliko prednostjo je prevzel vodstvo. Timi Zajc je poletel 240 metrov in za eno točko in pol prevzel vodstvo pred Laniškom.

Cene Prevc je bil navdušen. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Cene Prevc je bil navdušen. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Nov osebni rekord je postavil tudi Cene Prevc, ki je pristal pri neverjetnih 246 metrih. Tik pred koncem so bili na vrhu trije Slovenci: Timi Zajc, Anže Lanišek in Cene Prevc. Peter Prevc je v drugi seriji skočil 240 metrov in se zavihtel na vrh. Tik pred koncem so bili na vrhu štirje Slovenci. 

Prva serija

Prva serija poletov v Planici je za nami. Na vrhu je svetovni prvak Marius Lindvik, pred Žigo Jelarjem ima 5,2 točke prednosti. Na tretjem mestu je Pioter Zyla. Peter Prevc je po prvi seriji na petem mestu, Cene Prevc deli šesto mesto s Kobajašijem, Timi Zajc je deveti, Anže Lanišek 11. Lovro Kos je prvo serijo končal na 20. mestu.

Cene Prevc je v prvi seriji poskrbel za pravo evforijo med navijači. Poletel je do oznake 241 metrov. Lovro Kos je pristal pri 219,5 metra. Anže Lanišek je skočil 231 metrov, Peter Prevc je 235,5, Timi Zajc 233, Žiga Jelar pa je poletel do oznake 239 metrov in do drugega mesta.

Cene je po izjemnem poletu dejal, da ne ve, kaj je bilo to, in da mu je končno uspelo. »To sem čakal že od Vikersunda, saj ste videli, kaj se mi je dogajalo v izteku,« je dejal in povedal, da se mora umiriti, saj ga čaka še en nastop.

Po petku, ko so slovenski skakalci zasedli prva štiri mesta, in soboti, ko so ekipno slavili, so seveda apetiti slovenskih navijačev znova veliki. A trener Robert Hrgota miri pričakovanja. »Razmišljati o trojni zmagi je malo nonšalantno. Najprej je treba vse oddelati tako, kot je treba, na koncu bomo šteli trupla,« je dejal po poročanju RTV.

Na vrhu šest Slovencev

Prva serija se je začela ob 10. uri, poskusna serija je tudi danes odpadla. Kot prvi Slovenec bo s startno številko sedem nastopil Cene Prevc, kmalu za njim, deveti po vrsti, bo poletel Lovro Kos. V zaključku pa še Anže Lanišek (25), Peter Prevc (26), Timi Zajc (29) in Žiga Jelar (30).

Peter Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek, zmagovalci moštvene tekme v Planici. FOTO: Matej Družnik
Peter Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek, zmagovalci moštvene tekme v Planici. FOTO: Matej Družnik

Boji za končne zmage

Na zadnji tekmi sezone bo padlo kar nekaj odločitev. Slovenci po zmagovitih domačih nastopih lovijo celo zmago v pokalu narodov, saj za Avstrijci na drugem mestu zaostajajo »le« še 194 točk.

V boju za veliki kristalni globus ima vodilni Japonec Rjoju Kobajaši pred zadnjo tekmo in svojim prvim izzivalcem Nemcem Karlom Geigerjem 89 točk naskoka. Prav tako bo znan najboljši letalec sezone, saj ima Žiga Jelar v boju za mali globus 20 točk prednosti pred rojakom Timijem Zajcem in 30 pred svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Peter Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek, zmagovalci moštvene tekme v Planici. FOTO: Matej Družnik
Peter Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek, zmagovalci moštvene tekme v Planici. FOTO: Matej Družnik

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije