DOMAČINKA

Osvojila zadnje mesto, a najglasnejši aplavz

Severnokorejska smučarka Kim Rjon Hvang je za vodilno zaostala skoraj 30 sekund, a v cilju vseeno zmagoslavno dvignila roke v zrak.
Fotografija: Kim Rjon Hvang. FOTO: Morry Gash, Ap
Odpri galerijo
Kim Rjon Hvang. FOTO: Morry Gash, Ap

PJONGČANG – Čeprav ni končala tekme, je bila alpska smučarka Kim Rjon Hvang na današnjem veleslalomu deležna najglasnejše spodbude gledalcev. S prvo vožnjo je opravila v času ene minute in 40,22 sekunde, kar je skoraj pol minute zaostanka za najhitrejšo, Italijanko Manuelo Moelgg, v drugi vožnji pa je odstopila.

To je bil nastop, ki spominja na britanskega smučarskega skakalca Eddieja Edwardsa z vzdevkom Orel, ki je s svojimi poskusi kratkih skokov med olimpijskimi igrami v Calgaryju leta 1988 ukradel srca oboževalcev po vsem svetu. Ob glasnem vzklikanju približno 150 severnokorejskih navijačic, oblečenih v enake rdeče-bele puhovke in s temnimi očali na nosu, je 25-letna Kim iztegnila roko v zrak, ko je na zadnjem mestu končala prvo vožnjo.

Upa, da bo njena država nekoč osvojila kolajno

»Imela sem ogromno podporo naše skupine navijačic,« je dejala po tekmi. »Bila sem prepričana, da lahko Severna Koreja nekega dne sodeluje na mednarodnih tekmovanjih. Upam, da bom v prihodnje osvojila medaljo,« je dejala.

Severna Koreja naj bi imela samo eno smučišče. Gre za idejo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, vendar je po poročanju medijev pogosto prazno, razen za začetnike. Kljub temu je skrivnostna država na zimske olimpijske igre v Južno Korejo poslala 22 športnikov, vključno z alpskimi smučarji. Od teh olimpijske kvalifikacijske standarde dosega le drsalni par Rjom Te Ok in Kim Džu Sik, vsi preostali – vključno s smučarko Kim Rjon Hvang – pa se iger udeležujejo na posebno povabilo.

Severna Koreja ima najboljše navijačice

Tako kot športniki iz Severne Koreje so velike pozornosti, kjer koli se pojavijo, deležne tudi severnokorejske navijačice. Med današnjo tekmo so prepevale nostalgične ljubezenske pesmi ter mahale s svetlo-modro zastavo, pod katero so športniki Severne in Južne Koreje na petkovi slovesnosti ob odprtju skupaj vkorakali na stadion.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije