PRED NJIM JE MORDA USPEŠNA ZIMA

Osamljeni Bolgar preskočil vse

Vladimir Zografski najboljši smučarski skakalec letošnjega poletja. Sodeloval je tudi z Matjažem Zupanom, z družino živel v Sloveniji.
Fotografija: Bolgar Vladimir Zografski je poleti zablestel v vsem sijaju. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Bolgar Vladimir Zografski je poleti zablestel v vsem sijaju. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

V letošnjem poletju je novo poglavje v zgodovini smučarskih skokov spisal Vladimir Zografski, ki je kot prvi Bolgar slavil skupno zmago v veliki nagradi FIS. Z njo je nakazal, da bi bila lahko pred njim tudi uspešna zima.

»Vedel sem, da skačem dobro, nisem pa pričakoval, da bom tako močan,« je Zografski z lovoriko v poletni različici svetovnega pokala presenetil še samega sebe. Ko je julija v Courchevelu prvič okusil slast zmage v veliki nagradi, je izjavil, da si je s tem uresničil otroške sanje. Zmagal je tudi v Szczyrku in Rasnovu, vrhunsko formo pa potrdil še s tremi drugimi mesti.

V končnem seštevku, v katerem se je med Slovenci s 35. mestom najvišje uvrstil Mark Hafnar, je imel 22 točk naskoka pred drugouvrščenim Švicarjem Gregorjem Deschwandnom, v pokalu narodov pa je sam popeljal Bolgarijo na 6. mesto – še pred Norveško (7.) in Slovenijo (8.).

Spogledoval se je s koncem kariere

»Vladi«, kot kličejo 30-letnega skakalca iz Samokova (50 km jugovzhodno od Sofije), se je v zadnjih sezonah že spogledoval s koncem kariere. Ko je leta 2009 osvojil srebrno kolajno na olimpijskem festivalu evropske mladine v Szczyrku (za Petrom Prevcem), dve leti pozneje pa še naslov mladinskega svetovnega prvaka v Otepääju, je pričakoval lažji prehod med člane.

A svoje nadarjenosti ni znal povsem unovčiti. V svetovnem pokalu se je le trikrat prebil v »top 10« (najvišje s 6. mestom v Ruki 2018), v Pjongčangu 2018 pa je s 14. mestom na srednji napravi za pet mest izboljšal najvišjo bolgarsko skakalno uvrstitev na OI, ki si jo je dotlej lastil Vladimir Brejčev (19. v Sarajevu 1984).

Zdaj trenira v Zakopanah

Z očetom Emilom Zografskim, prav tako udeležencem OI (Calgary '88 in Albertville '92), ki je dolgo bedel nad njim, sta se na vse pretege trudila približati vrhu. Sodelovala sta z različnimi strokovnjaki, med drugimi tudi z Nemcem Joachimom Winterlichom, Avstrijcem Alexandrom Pointnerjem in nekdanjim slovenskim selektorjem Matjažem Zupanom. A želenih uspehov ni bilo.

Luč na koncu predora je ugledal s poljskim trenerjem Grzegorzom Sobczykom. Tudi zaradi njega se je z ženo Agnieszko, novinarko iz Krakova, s katero imata triletno hčerko Mio, preselil v Zakopane, kjer ima odlične razmere za vadbo. Pred tem so živeli tudi v Sloveniji. V Bolgariji sicer nimajo niti ene večje delujoče skakalnice.

»S Sobczykovo pomočjo sem izboljšal določene malenkosti. Rezerve imam še v teži in počepu, povečal bi rad zaletno hitrost,« je razkril Zografski, ki je določen del zaslug za zadnje uspehe pripisal tudi psihologu. »Že v preteklih letih sem pogosto dobro skakal na treningu, a tega nisem ponovil tudi na tekmah. Odkar delam s psihologom, sem postal stanovitnejši,« je še zaupal letošnji kralj velike nagrade, ki upa, da bo pozimi nadaljeval, kjer je končal poleti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije