ODBOJKA

Odbojkarska pravljica za večne žlahtne čase

Danes v Ljubljani sprejem za žlahtne odbojkarje ter kolesarja Rogliča in Pogačarja. Niz vrhunskih strokovnjakov na slovenski klopi pravšnje zaokrožil selektor Giuliani.
Fotografija: Dejan Vinčić in Tine Urnaut sta ob drugih reprezentantih skovala novo odbojkarsko pravljico. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Dejan Vinčić in Tine Urnaut sta ob drugih reprezentantih skovala novo odbojkarsko pravljico. FOTO: Uroš Hočevar

PARIZ – Na ljubljanskem Kongresnem trgu bo danes ob 17. uri športno zelo živahno. Sprejem za slovensko odbojkarsko reprezentanco, okinčano s kolajno, po vrnitvi s finalne tekme evropskega prvenstva v Parizu, ter za kolesarja Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, zmagovalca in skupno tretjega s kolesarske dirke po Španiji, ter za kajakaše Evo Terčelj, Luko Božiča in Nejca Žnidarčiča, bo zagotovo svojevrsten dogodek, kajti športni uspehi domačih predstavnikov se vrstijo.
...
...

Odbojkarji so bili že evropski podprvaki leta 2015, takrat je bilo prvenstvo v Bolgariji in Italiji, jedro igralcev s kapetanom Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem, Alenom Pajenkom, Dejanom Vinčićem, Janom Kozamernikom, Mitjo Gasparinijem in Janijem Kovačičem pa je bilo tudi na tokratnem prvenstvu v slovenski ekipi. Našo vrsto je do uspeha na eurovolleyju leta 2015 vodil Italijan Andrea Giani, ki je bil igralska legenda in je pozneje stopil na trenerska pota.

Giani je bil pred slovensko službo tudi v igri za italijanskega selektorja, a so odgovorni na zvezi menili, da je še preveč neizkušen, da bi bil prvi trener azzurrov. Tako je svojo trenersko nadarjenost dokazal z žlahtnim vodenjem slovenske izbrane vrste. Po velikem uspehu je sprejel ponudbo bogatejše nemške zveze in postal selektor tamkajšnje reprezentance, z njo pa je na EP 2017 ponovil uspeh s preteklega prvenstva. Namreč tudi z nemško reprezentanco je postal evropski podprvak, tako kot dve leti prej s Slovenijo.

Urnaut in kolegi so po njegovem odhodu za selektorja dobili Slobodana Kovača, srbski strokovnjak jih je skozi svetovne lige popeljal do prvega razreda, a je nato mednarodna odbojkarska zveza ukinila svetovno ligo in uvedla ligo narodov, Slovencev pa ni uvrstila vanjo. Slovenija je po četrtfinalnem porazu proti Rusiji na EP 2017 zasedla končno osmo mesto, ob nastopu na premiernem svetovnem prvenstvu pa je lani pristala na 12. mestu.

Selektorja Kovača je takrat še posebno ujezilo dejstvo, da so slovenski odbojkarji izgubili zadnjo tekmo na prvenstvu proti Avstraliji, od njih je pričakoval polne ambicije povsem do konca. Ker je takrat tudi javno kritiziral takšen odnos, je bilo jasno, da se bo morala zgoditi zamenjava na položaju glavnega trenerja slovenske reprezentance.
 

Čast slovenskega selektorja


Selektorsko vlogo so predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret in strokovni svet po odpovedi dveh italijanskih kandidatov Giampaola Medeija in Andree Gardinija nato dali Albertu Giulianiju, novi Italijan na klopi po Andrei Gianiju pa je na predstavitvi takoj poudaril, da je zelo počaščen, da je lahko slovenski selektor. In da to ni fraza, kot jo imajo drugi trenerji, ko nastopijo selektorski položaj, je sam resnično tako čutil.

Prva Giulianijeva naloga od letošnjih treh je bila uvrstitev v elitno ligo narodov. Kvalifikacijski turnir je bil v Ljubljani, po finalni zmagi nad Kubo pa so Slovenci po administrativni izločitvi mednarodne zveze po dveh letih le postali člani lige narodov, v kateri bodo zaigrali prihodnje leto. V olimpijskih kvalifikacijah za igre v Tokiu 2020 se našim odbojkarjem ni izšlo, v Gdansku so najprej izgubili s Francijo, nato ugnali Tunizijo, v zadnjem obračunu bi morali za pot na Japonsko gostiteljico Poljsko, dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka, premagati z gladkih 3:0.


Prvi niz so Giulianijevi fantje dobili, nato pa po hudem boju naslednje tri Poljaki, ki so si priigrali Tokio, na pravkar končanem evropskem prvenstvu pa bronasto kolajno, potem ko so v tekmi za tretje mesto sredi Pariza s 3:0 (24, 22, 21) odpravili Francoze. Ena možnost za preboj na OI bo še januarski kvalifikacijski turnir v Berlinu.

Na evropskem prvenstvu na domačih tleh je slovenska izbrana vrsta zablestela v vsem sijaju. Niz v izločilnih bojih je bil zares sijajen, v osmini finala je padla Bolgarija, v četrtfinalu branilka naslova evropskega prvaka Rusija, v polfinalu pa še Poljska za nov žlahtni uspeh slovenskih odbojkarjev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije