MOTO GP

Novi Viñales je drugačen dirkač

Španski motociklist bo v nedeljo naskakoval še eno zmago v Losailu. Leto 2017 in vsa poznejša razočaranja med elito motoGP so ga izučila.
Fotografija: Maverick Viñales je minulo nedeljo prešerno proslavljal. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Odpri galerijo
Maverick Viñales je minulo nedeljo prešerno proslavljal. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Zmaga ob začetku letošnjega svetovnega prvenstva v elitnem razredu motoGP je Mavericka Viñalesa vrnila v leto 2017, ko je začel sezono kot eden od glavnih favoritov ter z zaporednima uspehoma na uvodnih dirkah v Katarju in Argentini. V preostalih 17 nastopih se je le še enkrat povzpel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra in zašel v negativno krivuljo dosežkov, iz katere ni našel trajnega izhoda. Zato veliko pričakuje od letošnjega SP: ne nazadnje bo tako kot prejšnjo nedeljo dobil priložnost v Katarju, le da bo dirka nosila ime velika nagrada Dohe.

»Počasi. Enkrat sem že okusil vodstvo v SP in takrat se nisem dobro odzval. Leta 2017 sem začel silovito, a nato redno gledal v hrbet Marca Marqueza in Andree Doviziosa, ki sta v tisti sezoni zbrala vsak po šest zmag. A zdaj sem drug človek, star sem 26 let in pričakujem rojstvo hčerkice, prav tako sem drugačen dirkač,« meni Viñales.

V nedeljo med njegovimi tekmeci ne bo Marqueza, ki še ni povsem okreval po treh operacijah nadlakti, in Doviziosa, ki je sprva načrtoval prosto leto, a naj bi razmišljal, da bi se pridružil Aprilijinemu moštvu. Toda kandidatov za vrh zlepa ne bo zmanjkalo, kar je potrdila že nenavadna sezona 2020, v kateri se je na 14 preizkušnjah med zmagovalci izmenjalo devet dirkačev. Slednjič je šampionsko lovoriko osvojil Suzukijev adut Joan Mir z eno samo zmago, Fabio Quartararo pa je bil največkrat najhitrejši (trikrat), a pristal šele na osmem mestu, dve mesti nižje kot Viñales, ki je bil prvi zgolj v Misanu.
 

Crutchlowu povsem zaupa


Lanska skrajšana sezona je štela pet dirk manj kot letošnja in je imela pet prizorišč z dvojnim sporedom. Dvakrat zapored je na istem dirkališču zmagal le Quartararo na prvih dveh preizkušnjah v Jerezu, kar ni najboljša napoved za Viñalesa, še posebno ker proge v Katarju ne moremo šteti med njegove najbolj priljubljene. Na njej je bil resda prvi minulo nedeljo in leta 2017, v preostalih štirih nastopih v konkurenci motoGP pa se ni prebil med najboljše: dvakrat je bil šesti, po enkrat sedmi in 14.

»Dobro se zavedam vseh pasti, ki me čakajo. Ostajam z obema nogama trdno na tleh in si s sodelavci v Yamahinem tovarniškem moštvu prizadevam, da bi pripravili motor za čim bolj stanovitne uspehe. Ob meni je Quartararo zamenjal Valentina Rossija, a sem dobil izkušeno pomoč, saj je Cal Crutchlow prevzel vlogo testnega voznika. Z njim se bolj samozavestno lotevamo izzivov. Ko on nekaj predlaga, mu zaupam,« poudarja Viñales, ki je že kot otrok sanjaril, da bo nekoč postal svetovni prvak.

Po nizu razočaranj in občasnih prebliskov, s katerimi si je dokazoval, da je sposoben veliko več, kot je dosegal, pa se je iz želje razvila že kar obsedenost. Sprva je plačal ceno zaradi primerjanja z Marquezom, ko je lani njegovega slovitega španskega rojaka ustavila poškodba, ni bil kos velikemu pričakovanju. »Videli bomo, kaj vse bo prineslo leto 2021. Toda začetni občutki so prijetni.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije