LIGA PRVAKOV

Norišnica v Beogradu, Ronaldo že zabija

Danes se začenja nova sezona nogometne lige prvakov.
Fotografija: Cristiano Ronaldo bo poskušal osvojiti evropski vrh tudi v dresu Juventusa. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo bo poskušal osvojiti evropski vrh tudi v dresu Juventusa. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Drevi bo startala 27. izvedba največjega klubskega spektakla na planetu. Nogometna liga prvakov se je do leta 1992 imenovala pokal državnih prvakov, začeli so ga leta 1955, prenovljeni format tekmovanja pa iz sezone v sezono ruši vse mogoče rekorde.

V tej sezoni bomo vsaj v skupinskem delu LP stiskali pesti tudi za Slovence Jana Oblaka (Atletico Madrid), Samirja Handanovića (Inter) in Jaka Bijola (CSKA Moskva). Pri milanskem Interju je za elitno tekmovanje prijavljen 18-letni vezist Maj Rorič, na seznamu igralcev Rome pa najdemo 19-letnega napadalca Žana Celarja, a verjetno bosta morala še malce počakati na igralne minute na najvišji ravni.

Branilec naslova Real Madrid, 13-kratni osvajalec lovorike z velikimi ušesi, bo nov pohod na evropski vrh začel jutri proti Romi na svojem stadionu Santiago Bernabeu. Kraljevi klub je s prvim zvezdnikom Cristianom Ronaldom trikrat zapored osvojil naslov prvaka, Portugalec pa se je poleti preselil k torinskemu Juventusu, ki na najuglednejši pokal čaka že od leta 1996.

Novo evropsko poglavje s CR7, ki je s 120 zadetki rekorder med strelci lige prvakov, bo stara dama prav tako začela jutri z gostovanjem na Mestalli v Valencii. Triintridesetletnemu Ronaldu je v nedeljo odleglo, saj je v tekmi serie A proti Sassuolu dosegel prva zadetka za črno-bele. Očitno je še pravočasno prišel v strelsko formo.

Od posameznikov bodo pod posebnim drobnogledom javnosti še lanski finalist Mohamed Salah (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Neymar (PSG) in najboljši igralec svetovnega prvenstva v Rusiji Luka Modrić (Real Madrid). Liverpoolu je žreb namenil skupino smrti s PSG, Napolijem in Crveno zvezdo. V Beogradu vlada prava nogometna norišnica, potem ko se je rdeče-belim le uspelo uvrstiti v ligo prvakov po dolgih 27 letih, ko so leta 1991 v Bariju osvojili naslov prvaka. Danes ob 18. uri se bodo na Marakani pomerili z Napolijem.

Še tehnične novosti v LP

Odslej bodo ob torkih in sredah tekme na programu v dveh terminih, dve ob 18.55, šest pa ob 21. uri. V izločilnih bojih bodo imeli trenerji na voljo še četrto menjavo, če bodo podaljški. Evropska nogometna zveza bo med klube razdelila 2 milijardi evrov nagradnega sklada, samo za uvrstitev v skupino vsak prejme 15,25 milijona.

Finale bo 1. junija na madridskem stadionu Wanda Metropolitano, kjer domuje Oblakov Atletico. Zmagovalec si bo priigral neposredno uvrstitev v ligo prvakov 2019/20, če pa si bo to priboril tudi v domačem prvenstvu, bo v skupinski del LP neposredno uvrščen še prvak Avstrije v sezoni 2018/19. Drevišnji pari: Inter - Tottenham, Barcelona - PSV (obe ob 18.55) Brugge - Borussia Dortmund, Monaco - Atletico Madrid, Liverpool - PSG, Crvena zvezda - Napoli, Schalke - Porto in Galatasaray - Lokomotiv Moskva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije