NOGOMET

Norec Bielsa vrnil Leeds tja, kamor spada

Legendarni angleški nogometni klub po šestnajstih letih znova prvoligaš. Argentinski trener yorkshirske ekipe plačan bolje od angleškega selektorja.
Fotografija:
Odpri galerijo

Legendarni angleški nogometni klub Leeds United se je po 16 letih vrnil v elitni ligaški razred, za to je bil po zmagi proti Barnsleyju za uvod predzadnjega, 45. kroga v drugoligaškem tekmovanju na Otoku dovolj poraz West Bromwich Albiona nekdanjega hrvaškega selektorja Slavena Bilića na gostovanju pri Huddersfieldu. Leeds je od leta 2004 predvsem zaradi finančnih težav taval v championshipu, med letoma 2007–2010 je celo igral v tretji ligi. Vse se je spremenilo, ko je za trenerja trikratnega angleškega prvaka, leta 1975 je bil finalist evropskega pokala prvakov, leta 2001 polfinalist lige prvakov, prišel Argentinec Marcelo Bielsa.

Nekdanji prvi strokovnjak evropskih klubov Espanyol, Athletic Bilbao, Marseille in Lille je ob prihodu na stadion Elland Road naletel na klub v organizacijskem in igralskem razsulu. Norec, kot imenujejo 64-letnega Argentinca, je uvedel svoje metode, ki jih udejanja že desetletja, nekdanji selektor Republike Irske Mick McCarthy je o Bielsovi nogometni viziji celo rekel: »Takšen način nogometa v Angliji ne bo prišel skozi, ekipe s takšnim konceptom so na igrišču običajno pregažene.«

Bielsa je zavihal rokave in vpeljal več uigranosti in improvizacije, na treningih je vztrajal pri prvini igre ena na ena in preigravanju, osnovi svojega napadalnega nogometa. Na posel pa se je dobro pripravil, na uvodnem sestanku z Leedsovim vodstvom je imel v beležnici izpisane prve postave vseh angleških drugoligašev, omenil je še, da je v zadnji sezoni pogledal vseh 51 tekem Leedsa. Vsako je analiziral, o prav vsakem igralcu je vedel vse do najmanjših detajlov. Ljudje, ki vodijo klub, so se le spogledali in potrdili Bielsovo nastavitev za trenerja. Argentinca pa sta v Leeds privabila predvsem romantika in tradicija, ki prevevata ta klub iz Yorkshira. Angažma ni bil poceni, nekdanji selektor Argentine in Čila prejema sedem milijonov evrov na sezono, kar je celo za 600.000 evrov več, kot je plača angleškega selektorja Garetha Southgata.

Spi v vadbenem središču

Mož iz mesta Rosario, tam je rojen tudi Lionel Messi, je s seboj pripeljal osem pomočnikov, Leeds je to stalo še dodatnih pet milijonov evrov. Vpeljal je strog režim treningov, igralci so bili tako rekoč ves dan v Leedsovem vadbenem središču v Thorp Archu, tudi med treningoma so spali tam, saj so postelje dodali na Bielsovo zahtevo. Tudi sam se je popolnoma predal poslu, v svojo pisarno v centru za trening si je dal tudi on namestiti posteljo. Da čim več časa posveti videoanalizi svoje ekipe in nasprotnih. Živi v nič kaj luksuznem stanovanju blizu Thorp Archa, na delo pešači z nahrbtnikom, polnim beležk, 45 minut. S sodelavci zelo pogosto pripravlja taktiko kar na sestankih v lokalni podružnični kavarni Costa.

»Nenehno kriči, a ne na nas igralce. Če kaj storimo narobe, kriči na pomočnike, oni povedo nam. Zelo je čustven in skrajno motiviran. Včasih nas tudi prestraši, a je vseeno le človek. Zna se pošaliti, vsega, česar se loti, se loti s strastjo,« pravi Leedsov zvezni igralec Kalvin Phillips. »Ta del Yorkshira je ruralne narave, a tudi jaz sem z dežele. Rad imam tipično angleško hrano, denimo ocvrto ribo in krompirček, a še bolj uživam, ko lahko pojem pravi argentinski zrezek,« pove trener, ki je sicer stalni gost v lokalni italijanski restavraciji. Marcelo Bielsa je torej perfekcionist in norec, ki je Leeds po 16 letih le privedel v raj, imenovan premier league. Omenja pa se že nekatere okrepitve za novo prvoligaško sezono; med drugim naj bi prišla nekdanji angleški reprezentančni vratar Joe Hart, potekla mu je pogodba z Burnleyjem, in Liverpoolov zvezni igralec James Milner, ta je sicer kariero začel ravno v domačem Leedsu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije