KOŠARKA

Ni izključeno, da Udrih spet zaigra za Slovenijo

Selektor košarkarjev Radovan Trifunović bo čakal na Luko Dončića in Gorana Dragića.
Fotografija: Rado Trifunović pogleduje v junij, ko se nadaljujejo kvalifikacije za SP 2019. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Rado Trifunović pogleduje v junij, ko se nadaljujejo kvalifikacije za SP 2019. FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA – Državna prvenstva se končujejo, v pomembnih vlogah so tudi naši košarkarji. Sezona nekaterih, želimo si, da vseh najboljših, pa se bo podaljšala tja v prve dni julija. Takrat se bo sklenil prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo drugo leto na Kitajskem. Slovenija v svoji predtekmovalni skupini zaseda 2. mesto, prva je Španija. Konec junija (28. 6.) bo v Stožicah gostovala Črna gora, v nedeljo, 1. julija, še Španija. Slovenija potrebuje točke za mirno nadaljevanje poti proti Aziji. »Ključna tekma je bila tudi proti Belorusiji, a smo izgubili. Ključna je bila tudi tista proti Črni gori, ko smo zmagali. Priprave potekajo, 24 ur na dan razmišljamo o tem in spremljamo naše košarkarje,« je povedal selektor Radovan Trifunović, ki si želi svoje reprezentante že kar na začetku razbremeniti teže usodnosti obeh poletnih tekem.

Dragića bo pustil pri miru

Trifunović je vesel, ker so njegovi varovanci zdravi, trenutno jih ne obremenjuje z reprezentanco, da se lahko osredotočajo na klubske obveznosti. Čez dva tedna bo razkril seznam svojih adutov. V vsakem delu kvalifikacij, ki se po novem imenujejo kvalifikacijsko okno, ima na voljo 24 imen, polovico izbrancev, ducat torej, pa mora prijaviti 24 ur pred tekmo. Ker bodo klubska tekmovanja končana, bi bilo logično, da bo imel selektor na voljo vse razpoložljive sile. Pa bo res tako? »Želim si tega,« odvrne Trifunović, ki mu je jasno, da ne dela v idealnih razmerah. Obžaluje, da se je spet poškodoval Zoran Dragić, o njegovem bratu Goranu ne želi razpredati: »Gorana je treba razumeti, predvsem pa upoštevati nasvet njegovega brata Zorana, ki je dejal (za Slovenske novice; op. p.), da naj Gorana pustimo pri miru, se bo že sam odločil.«

Dončića bodo čakali

Jasno je, da gre Luka Dončić na nabor lige NBA, ki bo potekal 21. junija. Vprašanje pa je, kakšne obveznosti mu bo naložil njegov novi klub. »Vem, da si Luka želi igrati. Ko se slišiva, vedno reče, da bomo napolnili Stožice in odigrali dobri tekmi. Realnost pa je taka, da se morda tri, dva dni pred tekmo ne bo vedelo, ali nam bo lahko pomagal,« je realen Trifunović, ki pa bo imel v ekipi vsaj dva evroligaška igralca: Anthonyja Randolpha in Alekseja Nikolića. Računa tudi na mlade sile. Precej možnosti, da se znajdejo med izbranci, imajo Matej Kavaš (blesti v ameriški študentski ligi NCAA), Jurij Macura (kali se v španski Vitorii) in Blaž Mesiček (igra v Italiji). Če ne bo odpovedi in poškodb, selektor ne bo klical 35-letnega Bena Udriha, ki se je z Žalgirisom uvrstil na finalni turnir evrolige. »Z Benom imava dober odnos. Ko je bil star 16 let, sva bila soigralca na Polzeli. Pred prvim delom kvalifikacij sem mu povedal, da ga ne potrebujemo. Bomo videli, kako bo zdaj. Ni odpisan, v mesecu in pol se lahko zgodi marsikaj. Je v naših mislih,« Trifunović pušča odprta vrata za vrnitev Šempetrčana, ki je bil zadnjič z izbrano vrsto na pripravah leta 2010. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije