MUNDIAL

Neymar se valja in zmaguje, rdeči vragi še utrdili značaj

Na SP v nogometu bomo spremljali privlačen četrtfinale Brazilija : Belgija.
Fotografija: Tako je Neymar zatresel mehiško mrežo. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Tako je Neymar zatresel mehiško mrežo. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Brazilski nogometaši so tudi v dvoboju osmine finala svetovnega prvenstva proti Mehiki potrdili vlogo favorita in se z goloma Neymarja (51.) in Roberta Firmina (88.) suvereno uvrstili v četrtfinale, kjer se bodo pomerili z Belgijo. Mehičani so zgolj v enem delu prvega polčasa pretili, a so bili premalo konkretni pred vrati Allisona. Zdelo se je, da bi lahko Brazilci vsakič dosegli gol, ko so dvignili ritem igre in si začeli hitreje in točneje podajati žogo pred vrati všečnih sombrerosov.
 

Uničil mehiški ritem


Bolj kot pričakovana zmaga Brazilcev duhove buri Neymarjeva predstava, ta je po slovesu Argentinca Lionela Messija in Portugalca Cristiana Ronalda prvi zvezdnik turnirja. Simpatizerji 26-letnega Brazilca poudarjajo, da je daleč najustvarjalnejši igralec s streli proti vratom nasprotnikov (24; 12 v okvir, 5 mimo vrat, 7 blokiranih), podajami za priložnosti za zadetek, nad njim je bilo v štirih tekmah storjenih največ prekrškov (23), dosegel je dva gola ter prispeval še podajo.
Paulinho nosi brazilskega nogometnega kralja Neymarja. Foto: AFP
Paulinho nosi brazilskega nogometnega kralja Neymarja. Foto: AFP

Njegovi kritiki pa se spet zgražajo nad njegovim simuliranjem v 72. minuti obračuna z Mehičani, ko ga je »nežno« pohodil Miguel Layun, Neymar pa se je začel teatralno zvijati, kot da mu je zdrobil gleženj. Nedopustna je bila Layunova poteza, ta ni prejel niti rumenega kartona, prav tako je Neymar pošteno pretiraval. »Na žalost, in to je sramota za nogomet, smo veliko časa porabili zaradi enega igralca. To je sramota, saj to gledajo tudi otroci. Ne bi smelo biti toliko pretvarjanja. Mislim, da je to vplivalo na naš ritem in slog igre,« se je Neymarjevih vložkov dotaknil selektor Mehike Juan Carlos Osorio.


Neymar odgovarja: »Ne brigajo me kritike niti pohvale. Mislim, da me v prvi vrsti poskušajo onemogočiti.« Strateg seleçaa Tite se ne obremenjuje preveč s tovrstnimi opazkami, zanj je pomembneje, da njegova ekipa zmaguje. »Moštvo mora še vedno rasti. Želel sem ponoviti standard iz zadnje tekme in ga še nadgraditi. To se je tudi zgodilo,« je dejal Tite, ki v četrtfinalu ne bo mogel računati na vezista Casemira zaradi rumenih kartonov. Ni panike, saj je Fernandinho odlična zamenjava.
 

Japonci perfektni, a nesrečni


V Rostovu na Donu so si Belgijci dobro zakomplicirali življenje v obračunu z Japonsko. Rdeči vragi, ki jih vodi španski strokovnjak Roberto Martinez, so Azijcem dovolili, da so se razleteli po igrišču, kazen pa je bila vse prej kot mila. Na začetku drugega polčasa sta Thibauta Courtoisa premagala Genki Haraguči (48.) in Takaši Inui (52.). Sledil je silovit odgovor Belgijcev, ki so podobno kot samuraji v petih minutah dosegli dva zadetka (Jan Vertonghen 69., Marouane Fellaini 74.), da bo zmaga slajša oziroma poraz še bolj pekoč, pa je tretji gol za Belgijo v zadnji minuti sodnikovega podaljška zabil Naser Chadli.
Chadli, v sredini, je v zadnji minuti sodnikovega podaljška Belgiji zagotovil zmago in napredovanje v četrtfinalu. Foto: Reuters
Chadli, v sredini, je v zadnji minuti sodnikovega podaljška Belgiji zagotovil zmago in napredovanje v četrtfinalu. Foto: Reuters

»To je bil izjemen test za ekipo in njen značaj. Preživeli smo in to je najpomembnejše. Vsi smo lahko ponosni na te igralce, še naprej verjemite v Belgijo. Japoncem je treba čestitati, odigrali so popolno tekmo, bili so klinično natančni v nasprotnih napadih. Nismo jih podcenjevali, igralci so bili opozorjeni, česa vse so zmožni,« je pojasnil Martinez. Proti Brazilcem si njegovi varovanci podobne lahkomiselnosti ne bodo smeli privoščiti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije