HOKEJ

Ne vrača se v brlog risov, je pa pred njim Ivo Jan

Matjaž Kopitar opustil namero, da bi bil slovenski hokejski selektor. To mu preprečuje vloga igralskega oglednika pri Los Angeles Kings.
Fotografija: Matjaž Kopitar ne bo trenersko spet brusil krempljev risom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Matjaž Kopitar ne bo trenersko spet brusil krempljev risom. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Seveda moramo najprej s spominom na zimske olimpijske igre v Sočiju leta 2014, ko se je Slovenija na hokejskem turnirju prebila vse do četrtfinala, tam izgubila z na koncu srebrno Švedsko in zasedla izvrstno končno sedmo mesto. Rise je vodil Matjaž Kopitar, ki pa z varovanci naslednje leto na svetovnem prvenstvu na Češkem ni obstal v elitni skupini svetovnega hokeja. Kopitar je po SP odstopil s selektorskega položaja, vajeti pa je prevzel njegov pomočnik Nik Zupančič. Tega je junija lani Hokejska zveza Slovenije zamenjala s Fincem Karijem Savolainenom, severnjak pa se je poslovil, potekla mu je tudi enoletna pogodba, po aprilskem neuspešnem poskusu vrnitve risov v elitni razred na prvenstvu drugoligaške konkurence v Budimpešti. Plošček se je vrnil k Matjažu Kopitarju in ta se je 6. junija z vodstvom Hokejske zveze Slovenije načelno dogovoril, da bo spet prevzel vodenje slovenskih hokejistov. A zdaj se je zgodil zasuk, gorenjski strokovnjak je namreč obvestil vrh HZS, da ni več na razpolago za prevzem nalog glavnega trenerja risov. Razlog za to so obveznosti pri klubu Los Angeles Kings v NHL, tam igra njegov sin Anže Kopitar, Matjaž pa je pri kraljih oglednik za evropske hokejiste oziroma iskalec nadarjenih igralcev po stari celini. Vodstvo ameriškega kluba očetu Kopitarja torej ni dalo soglasja za selektorsko delo v Sloveniji in sklenitev pogodbe s HZS.

Časovna nezdružljivost

Kraljevo vodstvo še posebno ni bilo naklonjeno rešitvi, da bi bil njihov oglednik glavni trener, kar bi bilo za profesionalni pogon Los Angelesa, tudi seveda časovno zaradi njegove odsotnosti, nezdružljiva rešitev. »Ko je vodstvo HZS navezalo stik z menoj z namenom, da bi se vrnil na položaj selektorja članske reprezentance, je po prvih pogovorih vse kazalo, da resnično ne bo večjih težav pri sklenitvi novega sodelovanja. Žal se je pozneje, po mojem obisku Los Angelesa, izkazalo, da sodelovanja ne bo moglo biti. Že pred tem sem namreč sprejel službo pri organizaciji LA Kings. Izziv biti glavni proskavt za Evropo je velik. Po pogovorih z vodstvom kingsov smo ugotovili, da bo moj obseg dela precej obsežen. To bi mi onemogočilo maksimalno opravljanje selektorske službe, saj reprezentanci ne bi mogel ponuditi stoodstotne podpore in predanosti. Prav to je eno od mojih glavnih načel pri vodenju, saj od igralcev zahtevam popolno predanost. Tega ne bi mogel zahtevati, četudi sam istega ne bi bil zmožen storiti. Zato je odločitev težka, a bolje je, da se nov list obrne zdaj in v celoti, kot da bi pozneje ugotovili, da moji zadolžitvi preprosto, gledano časovno, nista združljivi,« je razložil Matjaž Kopitar. Predsednik HZS Matjaž Rakovec se ta čas mudi na vaterpolskem evropskem prvenstvu v Barceloni, športno je namreč kariero začel v tem vodnem ekipnem športu, vse zadeve okoli stroke tako ali tako ureja generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. V ospredje za selektorsko vlogo je zdaj prišel Ivo Jan, trener italijanskega Vipitena. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije