KOŠARKA

Navdušen nad Dončićevo inteligenco

Žarko Paspalj kot ambasador lige ABA obiskal Slovenijo. Naše klube spoštuje, čudi se izjemnemu Luki Dončiću.
Fotografija: Žarko Paspalj na obisku v Novem mestu FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Žarko Paspalj na obisku v Novem mestu FOTO: Drago Perko

NOVO MESTO – Slovenska bera v regionalni ligi je slaba, Petrol Olimpija in Krka sta na dnu prve lige, Sixt Primorska rešuje čast s prvim mestom v 2. ligi, nekaj nižje sta Rogaška in Helios Suns. »Vidi se, da želijo slovenski klubi igrati v ligi ABA, ker je kakovostno tekmovanje. Trudijo se, prizadevajo si. Za korak več bi verjetno potrebovali še večji vložek,« o slovenski beri v regiji razmišlja nekdanji as jugoslovanske košarke Žarko Paspalj. Minuli teden je bil v Sloveniji, ogledal si je kar tri tekme, začenši v Rogaški Slatini, da bi prek Domžal in Novega mesta sklenil svojo pot.
Žarko Paspalj na obisku v Novem mestu FOTO: Drago Perko
Žarko Paspalj na obisku v Novem mestu FOTO: Drago Perko

Paspalj, ki je bil tudi evropski in svetovni prvak, je ambasador regionalne lige, klube je obiskal v družbi športnega direktorja Žarka Čabarkape. »Obujala sva spomine, kjer sva igrala kot otroka,« je navrgel Paspalj, ki ima zdaj 52 let, v regiji pa je igral za Budućnost in Partizana, v Evropi za Olympiakos, Panathinaikos, Panionios, Aris, Paris in Bologno. Eno leto je bil v ligi NBA.
 

Ameriška lekcija


»Ko mi je Gregg Popovich leta 1988 razlagal o ligi NBA in me vabil v ZDA, se mi sanjalo ni, o čem govori. To so bili časi, ko smo mi dobivali tekme na kasetah, Američani pa so ligo spremljali na par kanalih. Ko sem odšel v San Antonio, je bil to zame nov svet. Amerika me je naučila sprejemati in razumevati košarko na svoj način, predvsem pa sem začel drugače trenirati. V ligi NBA vse temelji na denarju, zato so pravila jasna. V Evropi žal ni tako,« se spominja obdobja v Teksasu. Tam se ni zadržal dolgo.

»Dobil sem lekcijo in krasnega prijatelja Popovicha, ki še danes izvrstno vodi San Antonio. Saj se ne slišiva vsak dan, a to so pravi prijatelji, ki ostanejo za vse življenje,« z nekaj nostalgije govori o trenerju, ki mu je novembra 2017 pomagal do najboljše zdravniške oskrbe, ko je Paspalj v ZDA doživel možgansko kap.

Ameriška realnost pa je Luka Dončić. »Ne morem verjeti, kako zrel je za svoja leta in kako inteligentno rešuje situacije na parketu. Je eden teh – pa saj jih je veliko –, ki našo regijo vsak večer delajo ponosno, ko spremljamo ligo NBA!« spoštljivo govori o slovenskem čudežnem dečku, ki je obnorel ZDA.

»Vidi se, da je v Evropi odigral, kar je bilo treba. Kalil se je v najboljši možni ligi, v ZDA je šel v pravem trenutku. Prišel je v pravo organizacijo, Dallas to zagotovo je,« nadaljuje Paspalj, ki mu je po eni strani celo žal, da Dončić ni pristal v Phoenixu, kjer bi združil moči z Igorjem Kokoškovom, s še enim krasnim ambasadorjem regije v ligi NBA, srbskim trenerjem in nekdanjim selektorjem Slovenije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije