Najprej zdravje, potem nogomet

Prvi mož Fife Gianni Infantino želi manj tekem in turnirjev, a te zanimivejše.
Fotografija: Uefin predsednik Aleksander Čeferin (levo) in njegov kolega s Fife Gianni Infantino med tekmo za evropski superpokal v Talinu FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uefin predsednik Aleksander Čeferin (levo) in njegov kolega s Fife Gianni Infantino med tekmo za evropski superpokal v Talinu FOTO: Reuters

Nogometna družina jemlje pojav koronavirusa smrtno resno. Nogomet se bori za obstoj, nekateri nogometaši tudi za življenje. V takšnih razmerah je težko sprejemati dolgoročne odločitve, ki bi optimalno vplivale na razvoj te igre. A najvidnejša odločevalca Aleksander Čeferin (Uefa) in Gianni Infantino (Fifa) že razmišljata o obdobju po koncu te nepredvidljive bitke.

Prvi mož Svetovne nogometne zveze Infantino je ocenil položaj v Evropi in svetu v pogovoru za italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport, ki je izšel včeraj na njegov 50. rojstni dan. Švicar po rodu iz Kalabrije in Lombardije – zato navija za Reggino in Inter – vsaj javno tačas ne postavlja v ospredje nogometa.

»Najprej zdravje, potem drugo. Med drugo spadamo tudi vodilni ljudje: upamo na najboljše, pripravljamo se na najslabše. Pravi heroji zadnjih tednov so le zdravniki, sestre in drugi, ki tvegajo življenje za reševanje drugih,« je prepričan Infantino, pravnik, poročen z Libanonko, s katero ima štiri otroke.

Predsednik Fife mora razmišljati tudi več mesecev in let vnaprej. Potrdil je, da bo Fifa v teh kriznih časih sprostila manjši del od 1,5 milijarde evrov rezerv in pomagala WHO ter svojim članicam. »Vedno bom pripravljen pomagati tudi drugim v nogometni družini. Nazadnje smo šli nasproti Evropi in Južni Ameriki, ki sta preložili celinski prvenstvi na leto 2021, jutri bomo komu drugemu. Tako preprosto je in o tem sva govorila po telefonu tudi z Aleksandrom Čeferinom,« je povedal Infantino o klicu predsednika Uefe. To je bila lepa gesta Infantina – javno ne govori več o 20 milijardah dolarjev za svetovno ligo narodov in klubsko SP –, čeprav drži, da sta enotni evropska in južnoameriška zveza (Uefa in Conmebol) premočni za druge, četudi premoreta le 65 (55 + 10) od 211 glasov, kolikor članic ima Fifa. Nogomet brez Evrope in Južne Amerike bi bil pač drug šport.
 

Morda čas za korak nazaj


Infantino je dodal, da bo Fifa že kmalu odločala o terminu razširjenega klubskega svetovnega prvenstva – precedenčno naj bi bilo na turnirju 24 klubov, med njimi 8 do 12 evropskih –, ki bi moral biti prihodnje leto na Kitajskem. »Turnir bo bodisi naslednje leto bodisi leta 2022 ali najpozneje leta 2023,« je razkril Švicar, pri čemer je najmanj realna možnost junij 2021. Klubsko SP, ki bi po novem generiralo več denarja kot doslej, bi preložili na poletno sezono – namesto sedanjega medcelinskega pokala –, decembrski termin bi po tem načrtu odpadel.

Infantino noče govoriti o usodi nacionalnih prvenstev ali lige prvakov 2019/20. »Počakajmo na umiritev razmer, saj nihče ne pozna terminskega konca bitke z virusom. Lahko izkoristimo priložnost za razmislek o prihodnji podobi tekmovanj,« je dejal Infantino in dodal: »Morda bi moral nogomet stopiti korak nazaj. Da bi imeli manj turnirjev, a te še bolj zanimive, manj ekip, a te izenačene. Z manjšim številom tekem bi zaščitili zdravje nogometašev, ki bi pokazali še več. To ni znanstvena fantastika, temveč dosegljive rešitve, le pogovoriti se moramo in vsak nekaj žrtvovati.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije