ŠAH

Najmočnejši turnir vseh časov

Prvo srečanje svetovnega prvaka z letošnjim izzivalcem.
Fotografija: Tudi Fabiano Caruana bo šahiral za bogat nagradni sklad. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Tudi Fabiano Caruana bo šahiral za bogat nagradni sklad. FOTO: Paul Childs/Reuters

Šesti turnir druge sezone elitne spletne serije, ki se začenja v nedeljo, bo postregel z vrsto novih presežnikov. Za šahovske navdušence je zagotovo najbolj navdušujoč podatek, da bodo med šestnajsterico nastopajočih tudi vsi igralci iz prve deseterice aktualne svetovne ratinške lestvice. Redko viden pojav v šahovski zgodovini, da se na enem turnirju zbere prav vsa svetovna elita, se bo med drugim zgodil zaradi premiernega nastopa Američana Fabiana Caruane, drugega igralca z ratinške lestvice in v tej sezoni spletne serije, in priljubljenosti ruskega velemojstra Aleksandra Griščuka, sedmega igralca na svetu, ki je prejel vabilo na podlagi glasovanja članov spletnega portala Chess24. Če k omenjeni deseterici dodamo še drugouvrščenega z nedavno končanega kandidatskega turnirja, Francoza Maxima Vachier-Lagrava, najboljšega mladinca na svetu Alirezo Firouzjo, ameriškega specialista za hitre discipline Hikaruja Nakamuro, osemkratnega ruskega državnega prvaka Petra Svidlerja in njegovega mlajšega sonarodnjaka z izjemno atraktivnim stilom igre, Daniila Dubova, potem nedvomno lahko govorimo o enem najmočnejših, če ne celo o najmočnejšem šahovskem turnirju vseh časov. Dejstvo, da bo takšen turnir potekal ravno prek spleta, je morda zgovorno glede trenda prihodnjega razvoja igre.

Carlsen – Nepomnjašči, prvi del

Dodaten čar turnirja bo prvi obračun med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in Rusom Janom Nepomnjaščim, odkar je slednji z zmago na kandidatskem turnirju uradno postal njegov letošnji izzivalec. Protagonista dvoboja za naslov svetovnega prvaka, ki se bo odvijal novembra in decembra v Dubaju, se bosta pomerila vsaj enkrat, v drugem krogu predtekmovanja. Bele figure bo imel Carlsen, njuna partija pa bo ponudila prvi uvid v trenutno razmerje moči med tekmecema. Ob tako močni zasedbi lahko sicer tokrat pričakujemo še bolj napet in zanimiv predtekmovalni del, iz katerega se prvih osem igralcev uvrsti v izločilne boje.

ni podpisa
ni podpisa



Tokratni nagradni sklad bo najvišji od vseh v spletni seriji, za kar je poskrbel njen novi pokrovitelj, spletna platforma za trgovanje s kriptovalutami FTX. Slednja je prvotno predvidenim 220 tisoč dolarjem dodala bonus 100 tisočakov v bitcoinih. Končna vrednost nagradnega sklada bo tako do konca turnirja variirala glede na gibanje vrednosti kriptovalute, trenutno pa zmagovalca poleg 60 tisoč dolarjev redne nagrade čaka še 27 tisočakov vreden delež v bitcoinih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije