KOŠARKA

Najboljša košarka brez najboljših sodnikov

Spor okoli sodniških stroškov še ni končan, pogajanja se nadaljujejo.
Fotografija: Saša Pukl ne sodi tekem v elitni slovenski ligi. FOTO: referee.pl
Odpri galerijo
Saša Pukl ne sodi tekem v elitni slovenski ligi. FOTO: referee.pl

LJUBLJANA – V sredo se s tekmama v Kopru in Ljubljani začenja polfinale moškega košarkarskega državnega prvenstva. V konkurenci za naslov so ostali še igralci Petrol Olimpije, Sixta Primorske, Krke in Rogaške. Naslov branijo zmaji, ki v izločilne boje vstopajo kot favoriti, ne nazadnje tudi z največjim klubskim proračunom v tem kvartetu. Del denarja klubi namenijo tudi za sodnike. Prav okoli sodnikov in njihovih stroškov pa se že od junija lani bije boj, ki je dosegel vrhunec jeseni, ko nekaj tednov v državi evropskih prvakov zaradi sodniške stavke ni bilo tekem. Pa so Košarkarska zveza Slovenije (KZS), klubi in sodniki le zakopali bojne sekire in podpisali pakt o nenapadanju do 30. aprila letos. Kot smo izvedeli, pa je izvršni odbor KZS na korespondenčni seji izglasoval podaljšanje moratorija (zaradi pogajanj med združenji vseh lig in sodniško organizacijo, ki so v teku) na sodniške tarife do konca sezone oziroma do 15. junija.
"Pogajanja s sodniško organizacijo potekajo. Izvedli smo dva kroga pogajanj, v katerih smo že precej zbližali stališča, v četrtek, 10. maja, imamo tretji in, upam, tudi zadnji krog, da končamo to zgodbo," je v imenu Združenja prvoligašev povedal predsednik Kristijan Novak. Pogajanja gredo v zmanjševanje stroškov za klube v članskih kategorijah in hkrati postopno zvišanje tarif v mlajših selekcijah, da bi lažje pridobivali nove mlade sodnike. Skupni stroški se za klube, ki imajo zastopane vse kategorije, ne bi povečevali, ampak nekoliko znižali.

Tolerirajo in plačujejo napake

Še vedno pa ni jasno, kdaj se bodo na slovenski parket vrnili sodniški asi, katerih šolanje in izobraževanje je sofinancirala tudi Košarkarska zveza Slovenije. Kot smo izvedeli, v letošnji sezoni najboljši sodniki (Saša Pukl, Damir Javor, Matej Boltauzer, Mario Majkič, Sašo Petek, Milan Nedović) zagotovo ne bodo sodili, za naslednjo sezono pa zadeve ostajajo odprte. "Po informacijah s Košarkarske zveze Slovenije ta tematika ne spada v sklop pogajanj s sodniško organizacijo, saj se ve, kdo delegira sodnike za tekme. Mi bi si vsi vsekakor želeli, da za opravljeno in plačano storitev dobimo največ, kar pomeni najboljše sodnike," so v klubih začudeni, saj za svoj težko prigarani denar ne dobijo dokazano najboljše rešitve oziroma sodniškega servisa. V tej sezoni je bilo kar več bizarnih situacij, ki so dokazale, da nekateri sodniki svoji nalogi niso kos. "Saj vemo, tudi sodniki so samo ljudje. Napake se zgodijo, te pa smo jim klubi v letošnji sezoni bogato tolerirali," se je na sojenje spravljivo ozrl tudi predsednik Šentjurja Dušan Debenak, še eden izmed košarkarskih zanesenjakov, ki se trudijo, da košarkarski centri po Sloveniji še živijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije