SKOKI

Na žalost v športu ne uspe vsakomur

Peter Prevc si želi v letošnjem poletju čim več tekem. V povprečju je za zdaj zelo zadovoljen s svojimi skoki.
Fotografija: Peter Prevc si je minuli vikend v Kranju priskakal peto in sedmo mesto. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Peter Prevc si je minuli vikend v Kranju priskakal peto in sedmo mesto. FOTO: Miha Šimnovec

KRANJ – Slovenski skakalni rekorder Peter Prevc (250 m) se je v novi sezoni udeležil že treh tekem. Potem ko je na preizkušnji za slovenski pokal prepričljivo zmagal pred Timijem Zajcem, si je minuli konec tedna na dvodnevni prireditvi za celinski pokal na 110-metrski napravi v Kranju priskakal še peto in sedmo mesto.
Lani poškodovani gleženj mu ne sivi več las. FOTO: Tomi Lombar
Lani poškodovani gleženj mu ne sivi več las. FOTO: Tomi Lombar

»Ker sem moral lani zaradi poškodovanega gležnja v tem obdobju mirovati in sem posledično potreboval kar nekaj časa, da sem se sprijaznil s tekmami, sem se letos odločil, da bom nastopil na čim več preizkušnjah,« je pojasnil Prevc in pristavil, da se bo – če se bo koledar ujemal s procesom treninga in bo dobre volje – tudi v prihodnje udeleževal tekem za slovenski pokal. Kot je razkril, mu gleženj ne sivi več las.

»Za zdaj je v redu, dobro komunicirava drug z drugim. Vem, kako ga moram spraviti v optimalno gibljivost, zato ga lepo pripravim, da opravlja svojo nalogo tako, kot mora,« je pod Šmarjetno goro razlagal 26-letni Gorenjec in dal vedeti, da gleženj kljub vsemu ni brezhiben. Vsakič, ko ga začne raztegovati, ga namreč spomni nase. Ko potegne črto pod svoje dosedanje skoke v pripravljalnem obdobju, je v povprečju z njimi zelo zadovoljen.

»Pojavijo se sicer dnevi, ko imam tudi krizo, vendar si nato po nasvetu trenerjev vzamem prosto, da si ne bi delal škode. Takrat razmislim o tem, zakaj je šlo narobe in kaj moram spremeniti,« je razkril, kako se spopada s slabšimi dnevi. Z nastopi na celinskem pokalu ni bil najbolj zadovoljen; na obeh preizkušnjah je namreč prikazal po en slabši in en soliden skok, uvrstitvi, ki ju je izvlekel, pa sta bili njegov četrti najslabši izkupiček v tem tekmovanju v Kranju po letih 2009 (51.), 2010 (18. in 23.), 2013 (30. in 9.). Na poletnih prireditvah 2. svetovne lige pod Šmarjetno goro je kar devetkrat stal na zmagovalnem odru, od tega petkrat na najvišji stopnici.
 

Užitek Bloudkove velikanke


Slovenski reprezentanti se zdaj selijo na priprave v Planico, kjer bodo v prihodnjih dneh opravili prve skoke v tem poletju na 140-metrski napravi. »Moram priznati, da se že veselim teh priprav. Ko sem se prejšnji teden v Planico odpravil po nov par smuči, sem videl, da jih je že nekaj letelo na Bloudkovi velikanki. Bilo jih je užitek gledati,« je dejal Peter, ki je – mimogrede – v Kranju prepričljivo dobil troboj z mlajšima bratoma Cenetom (11. in 16.) ter Domnom (24. in 44.).

Z vrstnikom Nejcem Dežmanom, ki je v petek sklenil športno pot, sta preživela veliko časa skupaj na skakalnicah in ob njih. »Rojena sva v istem letu in trenirala sva v istem klubu. Ko sem začel vaditi, sem ga moral najprej dohiteti, da sem prišel v njegovo skupino; odtlej sva bila skupaj do pred dvema letoma, ko je izpadel iz reprezentance A. Trudil se je, da bi mu uspelo, vendar na žalost v športu ne uspe vsakomur,« je Dežmanov poslovilni skok komentiral najstarejši od bratov Prevc. Kar zadeva veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS), bo zagotovo nastopil na uvodnih dveh prizoriščih v Visli (od 19. do 21. t. m.) in Hinterzartnu (26. in 27. t. m.).

»Če bo seveda potem forma prava in bom med šesterico oziroma sedmerico Slovencev, bom zelo verjetno tekmoval tudi v Courchevelu (10. avgusta) in Zakopanah (med 16. in 18. avgustom), medtem ko moj nastop v Hakubi (med 22. in 24. avgustom) še malo visi v zraku,« je skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 še razgrnil svoj tekmovalni spored do konca avgusta. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije